Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zzp’ers mogen na kort geding AWBZ-zorg leveren

Minister De Jager van Financiën moet een brief over de inzet van zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) in de AWBZ rectificeren. Dat oordeelde de rechter deze week in een kort geding dat door de bemiddelaar van zzp’ers in de zorg PrivaZorg was aangespannen. Ook een toelichting op de brief op de site van het ministerie van VWS moet worden aangepast.
Zzp’ers mogen na kort geding AWBZ-zorg leveren

PrivaZorg ondervond hinder van een brief van De Jager over de inzet van zzp’ers. Uit de inhoud van de brief concludeerden verschillende media en brancheorganisaties zoals ActiZ, dat de inzet van zzp’ers in de AWBZ niet mogelijk zou zijn. De rechter heeft echter geoordeeld dat dit wel degelijk mogelijk is. In een vonnis van 5 januari werd dat ook al vastgesteld.

Overeenkomst zorgkantoor
Directeur Linde Gonggrijp van FNV Zelfstandigen is blij met de uitspraak. ‘Het is essentieel dat de zelfstandige zorgprofessional gezien wordt als de aanbieder van zorg en degene die verantwoordelijk is voor de kwaliteit van de zorg en de dienstverlening. Daarom is het goed nieuws dat de zelfstandige zorgprofessional zelf een overeenkomst kan afsluiten met het zorgkantoor.’

Zzp’er onder vuur
Over de status van de zzp’er in de zorg wordt al sinds 2008 gesoebat door verschillende partijen. Het was in eerste instantie onmogelijk voor zzp’ers de AWBZ-markt op te komen omdat alleen gecertificeerde zorginstellingen dat mogen. Inmiddels heeft demissionair minster Klink toegezegd dat ook zelfstandigen contracten kunnen sluiten via het zorgkantoor. Brancheorganisatie ActiZ wil echter dat organisaties die zzp’ers plaatsen bij AWBZ-cliënten, loonbelasting betalen over deze arbeidsuren. Maar bedrijven zoals PrivaZorg hameren erop dat zzp’ers onafhankelijk zijn en niet in loondienst.

Oplossing
Het ministerie van VWS en het ministerie van Financiën werken op dit moment aan een fiscale regeling waarin vastligt hoe de zzp’ers belastingtechnisch aangemerkt moeten worden.

Zorgvisie
Door: redactie Nursing

Lees ook: Zzp’ers staan onder druk

Behoefte aan meer verdieping? Word nu abonnee van Nursing   

1 REACTIE

 1. Op 14 september 2010 heeft de Rechtbank Den Haag de Staat veroordeeld tot rectificatie van een brief van Minister De Jager waarin hij stelde “dat het naar de huidige stand van de relevante wetgeving in de zorg en de rechtspraak niet mogelijk is om in de thuiszorg (hier AWBZ-zorg in natura) de zorgverlener buiten dienstbetrekking te kunnen inzetten. De aangegane arbeidsrelatie kwalificeert als een echte dienstbetrekking”
  Privazorg had kennelijk één enkele uitspraak ontdekt waarin geen werknemerschap werd aangenomen. Dit betreft de uitspraak van de Rechtbank Arnhem van 27 oktober 2009. Op basis van die uitspraak concludeert de Rechtbank Den Haag dat de stelling van Minister De Jager als te algemeen gesteld, feitelijk onjuist is.
  Uit de uitspraak van de Rb Arnhem 27 oktober 2009 blijkt echter het volgende;
  1. TCC Thuiszorg Call Center (het ZZP-bemiddelingsbureau) hanteert de eerder door de rechter verboden constructie, waarbij een scheiding wordt gemaakt tussen de verantwoordelijkheid van TCC (alleen verantwoordelijk voor bemiddeling) en de eindverantwoordelijkheid voor de zorg en de continuïteit, die volledig bij de zorgverlener wordt neergelegd. Dat is in strijd met de AWBZ, De WTZi en de Kwaliteitswet zorginstellingen;
  2. Opvallend is dat VWS desondanks aan TCC een AWBZ erkenning heeft afgegeven als thuiszorgorganisatie. Dat lijkt mij in strijd met de wet;
  3. De rechter in de Privazorg zaak heeft als “niet relevant” aangemerkt dat de zorgverlener bij TCC door de Belastingrechter niet als ZZP-er is erkend, wegens het volstrekt ontbreken van de voor een ZZP-vereiste zelfstandigheid;
  4. De reden dat geen werknemerschap werd aangenomen in de zaak van de Rechtbank Arnhem, lag in het feit dat de zorgverlener zich geheel vrij door een derde kon laten vervangen, zonder dat TCC toezag op de kwaliteit van die vervanger. Deze vrije vervanging is alleen bedoeld om aan het werknemerschap te ontkomen, puur een ontduikingsmiddel dus. Een echte AWBZ zorginstelling mag de eindverantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de zorg zo niet wegcontracteren. TCC doet dat wel en claimt toch ook een AWBZ-erkende zorgorganisatie te zijn;
  5. ZZP-bemiddelingsbureaus die de eindverantwoordelijkheid voor de zorg accepteren, kunnen ook in de AWBZ Zorg in natura opereren. Zo`n bureau is dan geen bemiddelingsbureau meer maar een zorgorganisatie in de zin der wet. Een bemiddelaar bemiddelt tussen zorgvraag en aanbod, een zorgorganisatie levert zorg. Beiden kan niet.
  7. De zorgverlener van TCC bleek bewust onjuiste gegevens te hebben verstrekt bij de aanvraag voor de VAR WUO.
  Conclusie
  Het persbericht van Privazorg dat dus `gewoon` met ZZP-ers gewerkt kan worden in de Thuiszorg in natura is onjuist. In geen enkele uitspraak, ook niet die van de Rechtbank Arnhem,heeft een rechter aangenomen dat sprake was van een echte ZZP-er.
  Ik dacht dat het door de rechter verboden was dat ZZP-bemiddelingsbureaus de eindverantwoordelijkheid voor de zorg bij zorgverleners neerleggen en daarmee bewust proberen de criteria van het werknemerschap te ontduiken, zeker ook voor de mensen die van die zorg afhankelijk zijn. Dat VWS aan TCC toch een AWBZ erkenning als thuiszorgorganisatie afgeeft, is zeer bedenkelijk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.