Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Zzp’ers zorg luiden de noodklok

Vijf- tot tienduizend zzp’ers in de zorg hebben een brief geschreven aan het kabinet omdat zij als gevolg van financiële en juridische barrières al zeker twee jaar 'aan de zijlijn' staan.
Zzp'ers zorg luiden de noodklok

Dit schrijft de landelijke coöperatie voor Zelfstandig Zorgprofessionals op haar website. Volgens de coöperatie kampen veel zzp’ers met een tekort aan werk en dreigen zij daarom de sector te verlaten. Zzp’ers kunnen geen aanspraak maken op betaling uit de AWBZ of Zorgverzekeringswet, terwijl het hier volgens de coöperatie veelal zorg betreft die door zzp’ers efficiënter, klantvriendelijker en goedkoper kan worden uitgevoerd.

Pgb
Een ander punt van kritiek is de pgb-stop die eerder dit jaar werd ingevoerd. Volgens de samenwerkende zzp-organisaties vormt het persoonsgebonden budget (pgb) momenteel de enige substantiële inkomstenbron voor zzp’ers. Door de pgb-stop zijn veel zzp’ers direct in de problemen geraakt.

De Zorgprofessional / Skipr / Nursing
Door: redactie Nursing

Lees ook: Pgb mag weer worden aangevraagd vanaf januari 2011

Twitter
Op de hoogte blijven? Volg Nursing.nl op Twitter!

10 REACTIES

 1. Ja, maar in de flexpool verdien je hetzelfde als in loondienst per uur!
  Het voordeel voor de werkgever is dat je na de betaling van de factuur geen enkele verplichting hebt naar de werknemenr toe.
  voor de werknemer is niet alleen de vrijheid het voordeel maar ook dat je een belasingvoordeel hebt en daardoor gaat je inkomen als ZZP-er omhoog.Dus waarom zou ik in een flexpool gaan zitten terwijl ik met hetzelfde werk mer kan verdienen?
  Groetjes van een tevreden ZZP-er!

 2. Lees alle reacties
 3. Een ZZPer is een zelfstandige, de sector verlaten is dus in loondienst gaan? Iedere zelfstandige loopt risico’s, loondienst heeft beperkingen en nadelen. Blijft echter een vrije keus.
  @Wim,
  lees het artikel over de PGB uren, een bedoelde bezuiniging die te duur is geworden …

 4. Vicky, de zorg maakt het er zelf naar..
  Ik ben maximaal 10 uur in loondienst,
  rest uren vul ik als ZZP in door
  binnen schooltijden thuiszorg te verlenen..
  Die 120 uren die jij open ziet staan
  zijn lastig op te vullen qua idiote
  start-tijden ochtend en avond..
  Zeker als je echtgenoot onregelmatig thuis
  is kan ik mijn koters niet 8 uren alleen laten
  en zelf naar bed laten gaan..
  Voor max. 2 uurtjes avond kan ik mezelf wel
  als ZZP laten inhuren..ideaal dus !
  En..zakkenvullen..gaat
  bijna 50% naar belasting hoor..

 5. Door de bezuinigigen op de PGB komen veel verpleegkundigen die nu als ZZP’er werken bij patienten thuis fors in de problemen. Het PGB gaat in vrijwel alle gevallen per 1 januari a.s. met drie procent naar beneden maar veel erger, per 2012 met vele duizende euro’s per patient naar beneden.
  Dat kan niet anders dan dat ZZP’ers daar (mede) de dupe van worden. Dit terwijl het PGB systeem voor thuiszorg veel goedkoper is dan zorg in natura via de reguliere thuiszorg.
  Teken de protestpetitie:http://petities.nl/petitie/maak-de-zorg-thuis-en-in-pgb-wooninitiatieven-niet-kapot–2

 6. Beste Gerben, zzp’ers zijn geen zakkenvullers, naar werken keihard voor hun centen. Ik ben zelf zzp’er en daarnaast ook in loondienst. Als zzp’er heb ik heel veel vrijheid, ik kan zelf mijn diensten bepalen. In combinatie met een gezin is dat ideaal. In loondienst wordt het allemaal voor hè bepaald, of het je nu wel of niet uitkomt. Beide hebben hun voor en nadelen. Zakkenvullers zijn wellicht de ziekenhuis directeuren..?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.