Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0
001_RBIAdam-image-1436306.jpeg
Foto: stockxchng

In de ouderenzorg zijn de hygiëne en infectiepreventie nog te vaak onder de maat. Snelle verbeteringen zijn echter mogelijk. Dat blijkt uit twee onderzoeken van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) naar de preventie van infecties in ziekenhuizen en de ouderenzorg.

Handen wassen

Tijdens de eerste ronde van inspectiebezoeken bleek dat het met de hygiëne en infectiepreventie bij de meeste van de onderzochte verpleeg- en verzorgingshuizen slecht gesteld was. De persoonlijke hygiëne van medewerkers en bewoners was in veel gevallen onder de maat. Er was bijvoorbeeld niet altijd gelegenheid om handen goed te wassen. Ook werden medicatie, zalven en eten niet hygiënisch bewaard. Vaak was onduidelijk met welke koelkasttemperatuur dit gebeurde en hoe vaak een koelkast werd schoongemaakt.

Snelle verbetering

Er was onvoldoende besef van de noodzaak van goede hygiëne en van een goed beleid voor infectiepreventie. Maar uit de tweede inspectieronde na een half jaar bleek snelle verbetering goed mogelijk. Vooral op het gebied van persoonlijke hygiëne van cliënten en zorgmedewerkers bleken verbeteringen snel door te voeren. De IGZ zag echter ook dat besturen van grote concerns verbeteringen bij de ene locatie niet altijd consequent ook bij andere locaties invoerden.

Volgens inspecteur generaal Ronnie van Diemen gaat mis op het ‘naleven van de meest eenvoudige maatregelen die je kan nemen om de hygiëne op peil te houden’: ‘Als je bijvoorbeeld kijkt naar sieraden afdoen zodra je je werkkleding aan hebt. Dat soort zaken blijft steeds het probleem’, vertelt zij in een interview met de NOS.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.