Home Nieuws

Nieuws

Werk en cao

Verpleegkundigen umc’s plannen stiptheidsacties

Het ultimatum dat vakbonden hebben gesteld aan de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) is vanochtend om 9 uur verstreken.
Medicatie

Haloperidol voorkomt geen delier bij ouderen in ziekenhuis

Het is niet zinvol om preventief haloperidol te geven aan ouderen op de spoedeisende hulp die risico lopen op een delier. Dat blijkt uit het onderzoek waarop Edmée Schrijver vandaag promoveert.
Opleiding en deskundigheid

Komend studiejaar numerus fixus voor 7 hbo-v’s

Oorzaak is de explosieve groei die de scholen doormaakten in het huidige schooljaar en een tekort aan stageplaatsen.
Werk en cao

Ziekenhuis zet speciale bril en ‘energypod’ in tegen schadelijk effect nachtdienst

Waar helpt die oranje bril precies tegen?
Werk en cao

Zo voer je actie voor een betere cao

Bij actievoeren wordt vaak gedacht aan staken, maar er zijn meer manieren om je ongenoegen als werknemer te uiten.
Opleiding en deskundigheid

Onderzoek: nog geen overgangsregeling mbo- en inservice-verpleegkundigen

Welke aanvullende scholingen en opleidingen komen in aanmerking voor gelijkstelling aan hbo-niveau - ofwel het niveau van regieverpleegkundige?
Opleiding en deskundigheid

Valpreventiespel ontwikkeld door verpleegkundigen

Geriatrisch verpleegkundigen Peggy Lavaerts en Robin Biets ontwikkelden een bordspel waarmee verpleegkundigen spelenderwijs alles over valpreventie kunnen leren.
Patiëntveiligheid

Infectiepreventie in ziekenhuizen gaat vooruit

Ziekenhuizen leven de richtlijnen voor infectiepreventie steeds beter na, maar niet elk ziekenhuis doet het even goed. Dat concludeert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in een nieuw rapport.
Patiëntveiligheid

Verpleegkundigen bekennen: ‘Ik reinig mijn (werk)telefoon bijna nooit’

Een derde van de verzorgenden en verpleegkundigen maakt de (werk)telefoon nooit of hooguit enkele keren per jaar schoon. Dat blijkt uit een peiling van beroepsvereniging V&VN waaraan ruim 1500 leden deelnamen.

Uitgelicht door de redactie

Tips & Tricks

5 tips om je patiënten te activeren

Voor een 70-plusser kan een ziekenhuisopname het begin zijn van een neerwaartse spiraal. Zo snel mogelijk het bed uit en aan de wandel kan functieverlies helpen voorkomen. Een aantal tips om je patiënt in beweging te krijgen.
Verpleegkundigen bepalen de lengte van de neusmaagsonde (foto: Arno Massee)
Tips & Tricks

NEX +10 niet feilloos bij bepalen lengte neusmaagsonde’

De nieuwe richtlijn neusmaagsonde adviseert de NEX te berekenen en bij de uitkomst tien centimeter op te tellen. Toch is ook deze manier van lengtebepaling niet feilloos.
verpleegkundige interventies tegen operatieangst
Achtergrond

Dit kun je doen tegen operatieangst

Angst voor een operatie kan leiden tot hevigere acute én chronische pijn na de operatie. Des te meer reden om de angst bij patiënten zoveel mogelijk te beperken. Hoe pak je dat aan?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Het laatste nieuws als eerste in je mailbox
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Veelbesproken thema's

Naast de zorgverlening spelen ook andere zaken als rapporteren, overdracht en een goede anamnese. Het zijn allemaal onderdelen die te maken hebben met organisatie van zorg. In dit dossier vind je daarover meer informatie.
Hoge werkdruk, klagende collega's, lastige trekjes van patiënten, soms is het vak een hele uitdaging. Ook een goede balans tussen werk en privé kan lastig zijn. Dit thema gaat over hoe jij in je werk staat en wat je nodig hebt om dat goed te doen.
Klinisch redeneren is de vaardigheid om eigen observaties en interpretaties te koppelen aan medische kennis (fysiologie, anatomie, pathologie, farmacologie).
Door een verminderde intake en een hogere energiebehoefte, is goede voeding essentieel bij ziekte. Voeding en stofwisseling is ook een van de elf gezondheidspatronen van Gordon.