Home Nieuws

Nieuws

Tuchtrecht

Ontslag om foto vervuilde bewoonster onterecht

De zorginstelling moet van de rechter € 40.000 betalen aan de zorgmedewerker.
Thuiszorg

Nieuwe minister belooft minder papierwerk in de wijk

Wijkverpleegkundigen zouden dat dit voorjaar al moeten merken.
Tuchtrecht

Alsnog boete voor UZ Gent wegens fatale fout maagsonde

Een 13-jarige anorexiapatiënt overleed aan de gevolgen van de fout. De verpleegkundige die de maagsonde plaatste, is schuldig maar krijgt geen straf.
Werk en cao

Top vijf registratie-ergernissen in de verpleging

De grootste registratie-ergernissen van verpleegkundigen: ze kwamen gisteren naar voren tijdens de actiedag ‘Meer zorg, minder papier’.
Verpleegtechnische handelingen

Veelgestelde vragen over de neusmaagsonde

Hoe zit het met tussendoor de pH-waarde meten? Waarom staat de ranjatest in de herziene richtlijn? En hoe bruikbaar is bedside echografie? Nursing zocht antwoorden op veel gestelde vragen naar aanleiding van de herziene richtlijn neusmaagsonde.
Bejegening

Wat jouw stopadvies doet met een roker

Je denkt misschien dat jouw advies geen zin heeft, maar 67 procent van de rokers stopt naar aanleiding van een zorgverlenersadvies.
Werk en cao

Actiedag verpleegkundigen: ‘Meer zorg, minder papier’

Op verschillende plekken in het land voeren verpleegkundigen vandaag actie tegen de regellast en de hoge werkdruk in de zorg. Doe jij mee?
Patiëntveiligheid

Discussie over het nut van continu meten van vitale functies

Heeft het viermaal daags meten van vitale functies zin? Veel verpleegkundigen hebben moeite met het routinematige aspect hiervan. Er is mogelijk een alternatief.
Tuchtrecht

OM vervolgt verpleegkundige niet na dood cliënte

De thuiszorgverpleegkundige die in 2014 een waarschuwing kreeg van de tuchtrechter na de dood van een cliënte, is door het Openbaar Ministerie niet veroordeeld tot een straf.
Werk en cao

‘Ambulance-verpleegkundigen vloeien weg naar ziekenhuis’

Ambulanceverpleegkundigen verkiezen steeds vaker een baan op de SEH of IC. Ze vinden dat de maat nu vol is.

Uitgelicht door de redactie

Tips & Tricks

5 tips om je patiënten te activeren

Voor een 70-plusser kan een ziekenhuisopname het begin zijn van een neerwaartse spiraal. Zo snel mogelijk het bed uit en aan de wandel kan functieverlies helpen voorkomen. Een aantal tips om je patiënt in beweging te krijgen.
Verpleegkundigen bepalen de lengte van de neusmaagsonde (foto: Arno Massee)
Tips & Tricks

‘NEX +10 niet feilloos bij bepalen lengte neusmaagsonde’

De nieuwe richtlijn neusmaagsonde adviseert de NEX te berekenen en bij de uitkomst tien centimeter op te tellen. Toch is ook deze manier van lengtebepaling niet feilloos.
verpleegkundige interventies tegen operatieangst
Achtergrond

Dit kun je doen tegen operatieangst

Angst voor een operatie kan leiden tot hevigere acute én chronische pijn na de operatie. Des te meer reden om de angst bij patiënten zoveel mogelijk te beperken. Hoe pak je dat aan?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Het laatste nieuws als eerste in je mailbox

Veelbesproken thema's

Als verpleegkundige heb je een prachtig beroep. Maar het is niet altijd even makkelijk om verpleegkundige te zijn. Hoge werkdruk, klagende collega's, patiënten die moeilijk in de omgang zijn, soms is het vak een hele uitdaging. Het is dan ook belangrijk dat je als verpleegkundige niet alleen goed voor anderen kunt zorgen, maar ook voor jezélf.
Klinisch redeneren is de vaardigheid om eigen observaties en interpretaties te koppelen aan medische kennis (fysiologie, anatomie, pathologie, farmacologie).
Door een verminderde intake en een hogere energiebehoefte, is goede voeding essentieel bij ziekte. Voeding en stofwisseling is ook een van de elf gezondheidspatronen van Gordon.
Indicaties, zelfsturing, bekostiging: op het gebied van wijkverpleging/thuiszorg is veel gaande. Ook wordt de wijkverpleegkundige zorg inhoudelijk steeds complexer.