Home Nieuws

Nieuwsberichten

Wijkverpleging

Behandeling kanker thuis verhoogt kwaliteit van leven

Uit een onderzoekje van verpleegkundigen van Amstelring Wijkzorg blijkt dat patiënten een grotere kwaliteit van leven ervaren wanneer ze chemotherapie of immuuntherapie thuis krijgen.

‘Ga op zoek naar het verhaal van je patiënt’

Patiënten gedragen zich vaak niet ineens heel anders. Hoe krijg je er de vinger achter dat er iets aan het veranderen is? En wat kun je dan doen? Meer dan je denkt, vertelt specialist ouderengeneeskunde Ester Bertholet. ‘Vaak kun je met eenvoudige ingrepen veel verbeteren in de kwaliteit van leven.’
Werk en cao
Verpleegkundige bij een coronapatiënt op de cohortafdeling van het Catharina Ziekenhuis. Foto: ANP

Bonden klagen overheid aan over steun verpleegkundigen met long covid

Vakbonden FNV en CNV klagen de Nederlandse Staat aan. Zij eisen dat de overheid verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers, die vanwege long covid arbeidsongeschikt zijn geraakt, op korte termijn financieel gecompenseerd worden.
Organisatie van zorg
Patiënte en verpleegkundige.

Nieuwe richtlijn over ADL-zorg: dit valt op

Een nieuwe ADL-richtlijn bevat onder meer adviezen over het gebruik van de Barthel Index, om de mate van ADL-zelfstandigheid te beoordelen.
Ouderenzorg

‘Lastige situaties moet je voor je zien’

Moeder heeft hoognodig een gebitsbehandeling nodig, vindt haar dochter. Maar moeder heeft daar helemaal geen zin in. Wat nu? In zijn interactieve trainingen zet Jan van der Hammen je aan het denken over hoe je werkt met ouderen.
De Verpleegkundige

‘Je bent het waard om nee te zeggen’

Tijdens je opleiding leer je voor anderen zorgen. Maar veel verpleegkundigen en verzorgenden verliezen hun eigen behoeften daardoor nog weleens uit het oog. Thomas Groen Saskia van Witzenburg, beiden verpleegkundige en coach voor verpleegkundigen, geven je graag een duwtje in de rug.
De Verpleegkundige

Met Meneer Megens wordt verpleegkundig rekenen weer leuk

Krijg je buikpijn als je de infuuspomp moet instellen? Of als je moet uitrekenen hoe laat je de zuurstoftank moet omwisselen? Docent Dirk Megens, beter bekend als Meneer Megens, helpt om je rekenangst om te zetten in rekenplezier.
De Verpleegkundige

‘Door oplettendheid kun je veel leed besparen’

Een ring die krast, een haakje van een nagel of een slordig ingestopt T-shirt. Bij patiënten die gevoelig zijn voor decubitus, bijvoorbeeld door een dwarslaesie, kan een kleine onachtzaamheid grote gevolgen hebben. ‘Soms lig ik maandenlang op bed.’
Wijkverpleging

Nieuw: Zorgpad Alcoholmisbruik in de wijk

Wijkverpleegkundigen van Wijkverpleging.org ontwikkelden onlangs het zorgpad alcoholmisbruik. Met onder meer een voorbeeldzorgplan alcoholmisbruik volgens Nanda NIC-NOC en Omaha System.
grieptest

‘Uitval verpleegkundigen door griep nog niet zorgelijk’

De griepepidemie in Nederland leidt momenteel tot uitval onder zorgpersoneel, maar van een alarmerende situatie in de ziekenhuizen is geen sprake. Dat stellen vakbonden NU'91 en FNV.