Home Nieuws

Nieuws

Werk en cao

Ziekteverzuim jonge zorgmedewerkers stijgt

‘Bij jongere zorgmedewerkers is meer uitval door mentale problemen, bij ouderen door fysieke problemen.’

Geen strafzaak tegen tabaksproducenten

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de tabaksfabrikanten niet vervolgen.
Thuiszorg

Thuiszorgorganisaties weren klanten van Zilveren Kruis

Tientallen thuiszorginstellingen zijn gestopt met het leveren van zorg aan klanten van Zilveren Kruis, zegt woordvoerder Maarten Oosterkamp van branchevereniging BTN.
Opleiding en deskundigheid

Rol van verpleegkundige wordt groter met nieuwe donorwet’

'Een donorgesprek is niet alleen iets voor de arts.'
Ziektebeelden

Haloperidol voorkomt geen delier op de IC

Het is niet zinvol Haloperidol op de IC te gebruiken tegen een delier.
Werk en cao

Minister wil ‘blik zij-instromers opentrekken’

Ontslagen personeel uit andere sectoren omscholen naar zorgberoepen: dat is waar minister Hugo de Jonge op wil inzetten. Een goed idee, of een plan om kritisch op te zijn?
Klinisch redeneren

Klinisch redeneren kun je leren

Pro-active Nursing is gebaseerd op gedegen inzicht in verschillende lichaamssystemen. Uit de fysiologie, die...
Thuiszorg

Studenten leren meer over de wijk in hbo-v

In de lesprogramma’s van de hbo-v-opleidingen is meer aandacht gekomen voor vakken die nodig zijn voor het  werken in de wijkverpleging,
Bejegening

Gedragscode in picto’s

Ze hangen voortaan in het Albert Schweitzer Ziekenhuis: tien gedragsregels voor patiënten, in de vorm van pictogrammen. Voor verpleegkundigen prettig om naar terug te grijpen bij ongepast gedrag. Benieuwd naar wat het ziekenhuis niet langer tolereert?
Beroepsprofielen

Wetsvoorstel BIG II ontlokt storm van reacties

Het regent reacties op de herziene Wet BIG die ter consultatie voorligt. De tussenstand: bijna achthonderd reacties, met nog een paar dagen te gaan. Vooral de nieuwe naam van de hbo-verpleegkundige en de overgangsregeling voor mbo-opgeleiden ontlokken veel kritiek.

Uitgelicht door de redactie

Tips & Tricks

5 tips om je patiënten te activeren

Voor een 70-plusser kan een ziekenhuisopname het begin zijn van een neerwaartse spiraal. Zo snel mogelijk het bed uit en aan de wandel kan functieverlies helpen voorkomen. Een aantal tips om je patiënt in beweging te krijgen.
Verpleegkundigen bepalen de lengte van de neusmaagsonde (foto: Arno Massee)
Tips & Tricks

NEX +10 niet feilloos bij bepalen lengte neusmaagsonde’

De nieuwe richtlijn neusmaagsonde adviseert de NEX te berekenen en bij de uitkomst tien centimeter op te tellen. Toch is ook deze manier van lengtebepaling niet feilloos.
verpleegkundige interventies tegen operatieangst
Achtergrond

Dit kun je doen tegen operatieangst

Angst voor een operatie kan leiden tot hevigere acute én chronische pijn na de operatie. Des te meer reden om de angst bij patiënten zoveel mogelijk te beperken. Hoe pak je dat aan?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Het laatste nieuws als eerste in je mailbox

Veelbesproken thema's

Als verpleegkundige heb je een prachtig beroep. Maar het is niet altijd even makkelijk om verpleegkundige te zijn. Hoge werkdruk, klagende collega's, patiënten die moeilijk in de omgang zijn, soms is het vak een hele uitdaging. Het is dan ook belangrijk dat je als verpleegkundige niet alleen goed voor anderen kunt zorgen, maar ook voor jezélf.
Klinisch redeneren is de vaardigheid om eigen observaties en interpretaties te koppelen aan medische kennis (fysiologie, anatomie, pathologie, farmacologie).
Door een verminderde intake en een hogere energiebehoefte, is goede voeding essentieel bij ziekte. Voeding en stofwisseling is ook een van de elf gezondheidspatronen van Gordon.
Indicaties, zelfsturing, bekostiging: op het gebied van wijkverpleging/thuiszorg is veel gaande. Ook wordt de wijkverpleegkundige zorg inhoudelijk steeds complexer.