Home Nieuws

Nieuws

Ondervoede patiënten hebben vaker skin tears

Skin tears komen in het ziekenhuis vaker voor bij patiënten die ondervoed zijn. Dat blijkt uit een groot Australisch onderzoek.
Thuiszorg

Meer GGZ-zorgverleners nodig in de wijk’

Verpleegkundigen willen meer ondersteuning bij cliënten met psychische problemen in de wijk. Dat blijkt uit een onderzoek onder de deelnemers van het landelijke Nivel Panel Verpleging & Verzorging.
Opleiding en deskundigheid

Leernetwerk hbo-v nu ook in ouderenzorg

Bij Hogeschool Inholland en Zonnehuisgroep Amstelland werken hbo-v’ers een op een samen met verzorgenden en verpleegkundigen om de zorg te verbeteren. Dat gebeurt op een pg-afdeling in dit speciale Leer Innovatie Netwerk (LIN).
Organisatie van zorg

Gespecialiseerd verpleegkundige neemt deels werk neuroloog over

In een proef van vijf jaar zijn gespecialiseerd verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten het eerste aanspreekpunt voor Parkinsonpatiënten.
Thuiszorg

Startende thuiszorgaanbieders: wie houdt toezicht?

Uit onderzoek van de Consumentenbond bleek vorige week dat nieuwe thuiszorgaanbieders kunnen starten zonder hun zaken op orde te hebben. Hoe kan dat?
Thuiszorg

Thuiszorg-ZZP’ers in cassatie tegen Zilveren Kruis

Stichting ZorgRecht doet met een bodemprocedure tegen Zilveren Kruis een definitieve poging om de extra maatregelen voor niet-gecontracteerde zorgverleners van tafel te krijgen.
Patiëntveiligheid

Plan voor rookvrije straten rond Erasmus MC

Als het rookverbod er komt, dan kunnen rokers niet terecht op het terrein van het ziekenhuis, noch op de straten er omheen.
Thuiszorg

Scheer niet alle thuiszorg over één kam’

Verpleegkundigen reageren geschokt en boos op berichten van de Consumentenbond, die stellen dat ‘de kwaliteit van de thuiszorg ondermaats is’.
Tuchtrecht

Poll: Berispingen en boetes openbaar?

Lichtere tuchtmaatregelen zoals een berisping of geldboete worden binnenkort niet meer standaard openbaar gemaakt. Wat vind jij daarvan? Reageer op de poll!
Patiëntveiligheid

Consumentenbond: ‘Inspectie grijpt onvoldoende in bij falende thuiszorg’

Volgens een onderzoek van de Consumentenbond is er veel mis in de thuiszorg, en grijpt de inspectie niet voldoende in. De inspectie reageert op de aantijgingen.

Uitgelicht door de redactie

Oproep

Oproep: doe mee met het Nursing foutenonderzoek

Voor een artikel in Nursing willen we graag te weten komen hoe afdelingen en zorginstellingen omgaan met fouten, en hoe dat je werk als verpleegkundige beïnvloedt. 
Achtergrond

Polyfarmacie bij ouderen: herken de risico’s

Waar moet je als verpleegkundige op letten bij ouderen die meerdere geneesmiddelen tegelijk gebruiken?
wijkverpleging
Blog

Blog Cagla: ‘De wijkverpleging: steunkousje aan, steunkousje uit?’

Cagla vindt het jammer dat er onder haar medestudenten zoveel vooroordelen heersen over werken in de wijk.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Het laatste nieuws als eerste in je mailbox
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Veelbesproken thema's

Naast de zorgverlening spelen ook andere zaken als rapporteren, overdracht en een goede anamnese. Het zijn allemaal onderdelen die te maken hebben met organisatie van zorg. In dit dossier vind je daarover meer informatie.
Hoge werkdruk, klagende collega's, lastige trekjes van patiënten, soms is het vak een hele uitdaging. Ook een goede balans tussen werk en privé kan lastig zijn. Dit thema gaat over hoe jij in je werk staat en wat je nodig hebt om dat goed te doen.
Klinisch redeneren is de vaardigheid om eigen observaties en interpretaties te koppelen aan medische kennis (fysiologie, anatomie, pathologie, farmacologie).
Door een verminderde intake en een hogere energiebehoefte, is goede voeding essentieel bij ziekte. Voeding en stofwisseling is ook een van de elf gezondheidspatronen van Gordon.