Home Nieuws

Nieuws

Werk en cao

Akkoord over nieuwe cao ziekenhuizen: 8 procent erbij

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en vakbonden hebben vannacht onder begeleiding van verkenner Wim Kooijman een onderhandelingsresultaat bereikt voor de cao-ziekenhuizen.
Ziektebeelden

Diabetes: sensortechnologie FGM voor meer patiënten in basispakket

De sensortechnologie Flash glucose monitoring (FGM) wordt sinds 10 december vergoed uit het basispakket voor mensen met diabetes type 1 en 2 met een intensief insulineschema. Maar zij krijgen niet automatisch deze vergoeding.
De Verpleegkundige
Barbara van Ede zit op de grond

Barbara van Ede, nieuwe columnist Nursing: ‘Ik gooi graag balletjes op’

In het dagelijks leven is ze medium care verpleegkundige, en vanaf december ook Nursings nieuwe columnist. Welkom Barbara!
Organisatie van zorg
Marlise Smits

Student Corner: ‘Gebruik de I-PASS voor een goede mondelinge overdracht’

Marlise Smits zocht in haar afstudeeronderzoek van de hbo-v naar een methode voor een praktische, niet-acute dienstoverdracht. Ze kwam uit bij de Amerikaanse I-PASS.
Patiëntveiligheid

Verpleegkundigen komen niet toe aan preventie maar zien het wel als…

Bijna de helft van de verpleegkundigen en verzorgenden komt niet toe aan preventie, terwijl ze vrijwel allemaal preventieve zorg wel als kerntaak zien. Wanneer is volgens hen preventie vooral nodig?
Tuchtrecht

Verpleegkundige geschrapt uit BIG-register vanwege appen met patiënte

Een verpleegkundige wordt doorgehaald in het BIG-register omdat hij een kwetsbare patiënte bestookte met berichtjes op Whatsapp. Hij ging hiermee door nadat zijn leidinggevende zei dat hij moest stoppen.
Medicatie
metformine

Metformine in buitenland verontreinigd: in Nederland wel blijven gebruiken

Hoewel in twee landen in enkele metformine-tabletten een lichte verontreiniging met NDMA is aangetroffen, luidt het advies aan Nederlandse diabetespatiënten om de medicatie tot nader order te blijven innemen.

Aan deze bijscholing hebben verpleegkundigen vooral behoefte

Het Nivel vroeg 1187 verpleegkundigen, verzorgenden, begeleiders en praktijkondersteuners naar de kwaliteit en veiligheid van zorg. De zorgverleners kwamen met diverse adviezen voor verbetering.

Het Nursing-magazine van december is uit: lees de artikelen online

Vandaag verschijnt het Nursing-magazine van december 2019. Met daarin onder meer de dilemma's rond mantelzorg voor mensen met een migratieachtergrond. De toetsartikelen gaan over schildklieraandoeningen en mirtazapine.

Nursing Experience vandaag van start

Het event blijft onverminderd populair; dit jaar reizen ruim 3000 verpleegkundigen naar De Reehorst in Ede.