Home Nieuws

Nieuws

Werk en cao

Verpleegkundigen verenigen zich in Witte Woede

Verpleegkundigen in UMC's hebben de actiegroep Witte Woede opgericht naar aanleiding van de moeizaam verlopende cao-onderlingen.
Werk en cao

Zzp’er worden? Dit moet je voor elkaar hebben

Als je denkt van alle regeldruk verlost te zijn door in alle vrijheid voor jezelf te beginnen: vergeet het. Nursing zet de zaken op een rij die je als verpleegkundige zzp'er op orde moet hebben.
Opleiding en deskundigheid

Telefonische nazorg voor mantelzorger: effectief of niet?

In de zoektocht naar effectieve verpleegkundige interventies om mantelzorgers te ondersteunen, ontwikkelden onderzoekers een telefonisch begeleidingsprogramma voor verpleegkundigen.
Wondzorg

Vanaf september nieuwe opleiding wondzorg in Nederland

In september 2018 start in Nieuwegein een nieuwe opleiding tot wondverpleegkundige, de derde in Nederland.
De Verpleegkundige

Genomineerden Anna Reynvaanprijzen bekend

Dit zijn de genomineerden voor de Wetenschapsprijs en Praktijkprijs.
De Verpleegkundige

Zorgdirecteur (62) wordt wijkverpleegkundige

Marcel Garritsen (62) werkte bijna veertig jaar als zorgmanager, als hij ervoor kiest om wijkverpleegkundige te worden.

Wijkzorg zonder contract minder doelmatig’

Minister De Jonge (VWS) heeft laten uitzoeken hoe het komt dat zorgaanbieders zonder contract met een zorgverzekeraar meer zorg leveren..
De Verpleegkundige

Poll: Moet de Dag van de Verpleging blijven?

Op de Dag van de Verpleging (12 mei) krijgen veel verpleegkundigen een attentie van hun werkgever. Het is de geboortedag van Florence Nightingale. Moeten we deze dag blijven vieren? Stem nu op de poll!
Werk en cao

Ziek melden in de zorg in hele land een probleem

De problemen rond het verzuimbeleid van zorginstelling Carinova zijn opgelost, maar het blijft vanuit het hele land klachten regenen over ziek melden in de zorg.
Thuiszorg

Aanvraag hulpmiddelen wijk wordt soepeler

Hulpmiddelen aanvragen verloopt te moeizaam, vinden wijkverpleegkundigen. Een werkgroep gaat de procedure versimpelen.

Uitgelicht door de redactie

Tips & Tricks

5 tips om je patiënten te activeren

Voor een 70-plusser kan een ziekenhuisopname het begin zijn van een neerwaartse spiraal. Zo snel mogelijk het bed uit en aan de wandel kan functieverlies helpen voorkomen. Een aantal tips om je patiënt in beweging te krijgen.
Verpleegkundigen bepalen de lengte van de neusmaagsonde (foto: Arno Massee)
Tips & Tricks

NEX +10 niet feilloos bij bepalen lengte neusmaagsonde’

De nieuwe richtlijn neusmaagsonde adviseert de NEX te berekenen en bij de uitkomst tien centimeter op te tellen. Toch is ook deze manier van lengtebepaling niet feilloos.
verpleegkundige interventies tegen operatieangst
Achtergrond

Dit kun je doen tegen operatieangst

Angst voor een operatie kan leiden tot hevigere acute én chronische pijn na de operatie. Des te meer reden om de angst bij patiënten zoveel mogelijk te beperken. Hoe pak je dat aan?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Het laatste nieuws als eerste in je mailbox

Veelbesproken thema's

Hoge werkdruk, klagende collega's, lastige trekjes van patiënten, soms is het vak een hele uitdaging. Ook een goede balans tussen werk en privé kan lastig zijn. Dit thema gaat over hoe jij in je werk staat en wat je nodig hebt om dat goed te doen.
Klinisch redeneren is de vaardigheid om eigen observaties en interpretaties te koppelen aan medische kennis (fysiologie, anatomie, pathologie, farmacologie).
Door een verminderde intake en een hogere energiebehoefte, is goede voeding essentieel bij ziekte. Voeding en stofwisseling is ook een van de elf gezondheidspatronen van Gordon.
Indicaties, zelfsturing, bekostiging: op het gebied van wijkverpleging/thuiszorg is veel gaande. Ook wordt de wijkverpleegkundige zorg inhoudelijk steeds complexer.