Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

15 Miljoen voor onderzoek en diagnostiek Alzheimer

Een consortium onder leiding van prof. dr. Mark van Buchem, hoogleraar neuroradiologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum en dr. Bart van Berckel, nucleair geneeskundige aan het VU medisch centrum, heeft een miljoenensubsidie verworven voor onderzoek naar de ziekte van Alzheimer.

 

Totaal is 15 miljoen euro beschikbaar. Het consortium richt zich op vroege diagnose van de ziekte en daarmee op mogelijke aangrijpingspunten voor behandeling.
 
Vicieuze cirkel
Op dit moment is de ziekte van Alzheimer alleen door hersenonderzoek na de dood met zekerheid vast te stellen. Hoe de ziekte ontstaat en zich ontwikkelt is nog grotendeels onbekend. Daarom konden tot nu toe ook geen effectieve medicijnen ontworpen worden. Prof. Mark van Buchem:’ Het is een vicieuze cirkel. Om medicijnen te ontwikkelen moet je weten wat de ziekte in een vroeg stadium doet. Als je medicijnen gaat testen moet je de werking kunnen volgen. We willen geavanceerde, gevoelige technieken ontwikkelen waarmee we het ziekteproces tijdens het leven kunnen opsporen en volgen.’ 
   
Consortium
Het consortium voor dit project bestaat uit een aantal universitair medische instellingen. Daarnaast doen enkele bedrijven mee. De universitaire instellingen dragen een kwart van het totale bedrag bij, in medewerkers en faciliteiten. Ook de bedrijven zetten een kwart in, waarvan de helft ‘nieuw’ geld. De overheid legt de resterende helft van het bedrag bij. Het LUMC neemt de beeldvorming met MRI voor zijn rekening. Sinds vorig jaar beschikt het LUMC over een zeer gevoelig apparaat, de 7Tesla-scanner. 
Daarmee hopen Van Buchem en zijn medeonderzoekers in een vroeg stadium van de ziekte van Alzheimer bepaalde, voor de ziekte kenmerkende stoffen in de hersenen te kunnen waarnemen.
 
Beeldvormingstechniek

Het VU medisch centrum richt zich op een andere beeldvormingstechniek, de PET-scan waarmee deze voor de ziekte van Alzheimer kenmerkende stoffen ook zichtbaar gemaakt kunnen worden. Verder worden nieuwe PET-technieken ontwikkeld die een belangrijke rol kunnen spelen bij de behandeling van de ziekte. In het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen zullen technieken ontwikkeld worden voor de analyse van hersenvocht en het Academisch Ziekenhuis Maastricht richt zich op het 
ontwikkelen en toepassen van gevoelige psychologische testen.
  
Aanknopingspunten voor medicatie

Het geld voor het project is bedoeld voor vijf jaar. Van Buchem: ‘Dan hopen we een techniek of een combinatie van verschillende technieken te hebben waarmee we in een vroeg stadium de ziekte van Alzheimer kunnen vaststellen tijdens het leven. Hopelijk kunnen we dan de vicieuze cirkel doorbreken en aanknopingspunten vinden voor effectieve medicatie.’
 
 

Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.