Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘2019 wordt het jaar van de waarheid voor verpleegkundigen’

In 2018 was het personeelstekort (en het terugdringen ervan) het grootste thema op verpleegkundig vlak. Komend jaar is dat niet veel anders. Beroepsvereniging V&VN noemt 2019 ‘Het Jaar van de Waarheid’ als het gaat om de aanpak van het personeelstekort.
Foto: Arno Massee

Dat zegt directeur Sonja Kersten van beroepsvereniging V&VN in de Vooruitblik op 2019 van Nursing. De beroepsvereniging vindt dat er nog te weinig wordt gedaan om mensen te behouden en te enthousiasmeren voor het vak, zodat uitstroom en uitval worden beperkt. ‘Dat is in onze ogen de belangrijkste oplossing voor personeelstekorten,’ meent directeur Sonja Kersten. ‘Wij vinden dat er veel meer werk moet worden gemaakt van de voorstellen van de werkvloer zoals het afstoten van oneigenlijke taken, de inhuur van ondersteunend personeel voor bijvoorbeeld het opmaken van bedden of helpen met eten, of de aanpak van administratieve lastendruk en de inzet van technologie. De ad hoc oplossingen die de kwaliteit van zorg eerder in gevaar brengen dan verbeteren, zoals patiëntenstops, nóg meer overwerken, inzet van onbevoegd personeel, zien we juist te veel.’

Wat staat verpleegkundigen in 2019 te wachten? Je leest het in onze Vooruitblik 2019.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.