Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Geen uitstel Wet zorg en dwang, wel overgangsjaar’

Minister De Jonge wil de nieuwe Wet zorg en dwang nog steeds invoeren op 1 januari 2020 zoals gepland, maar ziet dat jaar wel als een overgangsjaar. Dat schrijft hij in een recente reactie op een aantal partijen uit het werkveld.

Beroepsvereniging V&VN pleitte samen met andere beroepsverenigingen en brancheorganisaties voor uitstel van de invoering Wet zorg en dwang (Wzd). Volgens V&VN zijn er te veel losse eindjes om de wet op een verantwoorde manier in te voeren, omdat op een aantal onderdelen nadere wet- en regelgeving nog moet worden uitgewerkt.

Cultuurverandering

Een aantal andere partijen, waaronder de Patiëntenfederatie Nederland en seniorenorganisatie KBO-PCOB, pleit er juist voor om de invoering van de wet niet uit te stellen. Volgens deze organisaties is de nieuwe wet hard nodig om een cultuurverandering in de zorg te bewerkstelligen.

Overgangsjaar

In een reactie op de verschillende partijen schrijft minister De Jonge dat hij tegemoet wil komen aan de zorgen vanuit het werkveld, en dat hij 2020 bestempelt als overgangsjaar. ‘Dit betekent dat de Wzd wel per 1 januari 2020 in werking treedt, maar dat dit jaar wordt gebruikt om samen met veldpartijen te werken aan een goede implementatie van de Wzd.’ Voor de zomer heeft de minister een nieuw bestuurlijk overleg met partijen.

In mei dit jaar paste de minister de Wzd al op een aantal punten aan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.