Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

25 x een dagje uit voor verpleegkundigen

Een dagje uit met collega's, of studenten Verpleegkunde? Wij zetten 25 interessante uitjes op een rij.
In BODY WORLDS zie je precies hoe het menselijk lichaam in elkaar steekt. Foto: Carolien Slkkenk

Noord-Holland

 • Body Worlds in Amsterdam: Bij deze expositie kun je veel echte mensenlichamen en menselijke organen bekijken. Body Worlds is een initiatief van de Duitse arts en wetenschapper Gunther von Hagens. Hij heeft de lichamen en organen ‘geplastineerd’, gevuld met kunststof waardoor ze nog duizenden jaren mee kunnen. Entree is € 20.
 • Snijzaal AMC: Na een introductie van 15-20 minuten over het concept van het ter beschikking stellen van de wetenschap, volgt een demonstratie op snijzaal van 2-2,5 uur. Daarbij zullen aan de hand van voorgeprepareerde lichamen alle aspecten van de menselijke anatomie door een ervaren docent gedemonstreerd worden. Desgewenst kan daarbij de nadruk op verschillende organen of structuren (bijv. het zenuwstelsel of het bewegingsapparaat) gelegd worden. € 400 voor een groep van maximaal 16 personen.
 • Museum Het Dolhuys in Haarlem: dit is een museum in een voormalig dolhuis, waar sinds de 16e eeuw krankzinnigen werden verpleegd. Het museum heeft als belangrijkste onderwerp de psyche en geest van de mens in al haar facetten. Entree is € 8,50.
 • In het donker gezien in Velsen-Noord: € 10 In een kerkje in Velsen-Noord zijn alledaagse situaties levensecht nagebouwd – in het volslagen donker. Er is een park, winkeltje en een drukke straat, alles erop en eraan behalve licht. Met behulp van een taststok en aanwijzingen van een blinde/slechtziende gids ontdek je al snel dat je handen en voeten veel beter kunnen “zien” dan je denkt.
 • Museum Vrolik in Amsterdam: dit museum vind je in de medische faculteit van het AMC in Amsterdam. Je vindt er onder andere een rariteitenkabinet en kunt de ontwikkeling van baby’s in de baarmoeder op de voet volgen: van een embryo zo klein als een graankorrel tot een voldragen foetus. Ook zijn er aangeboren misvormingen te zien zoals éénogigheid (cyclopie), open ruggetjes en Siamese tweelingen. Toegang is gratis, een rondleiding kost 35 euro per groep.
 • Het slimste huis in Alkmaar: hier maak je kennis met de mogelijkheden van domotica in huis. Ook zijn er demonstraties met zorgrobot Rose. De toegang is gratis.
 • Nederlands uitvaartmuseum in Amsterdam: Hoe gaan we om met de dood? Die vraag staat centraal bij Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover. Het geeft inzicht in rituelen rondom de dood en sterfelijkheid. Er zijn zowel vaste als wisselende tentoonstellingen te zien. De collectie omvat onder meer oude haarschilderijen, dodenmaskers, kisten, urnen, maar bijvoorbeeld ook een collectie miniatuurlijkwagentjes. Entree is € 7.
 • Snoezelcentrum in Amsterdam: hier kun je verschillende snoezelruimtes bekijken en geïnspireerd raken door allerlei zintuigactiverende materialen. Het laat zien dat je geen grote ruimte nodig hebt om te snoezelen, en dat je met een klein budget al veel snoezelmateriaal kunt aanschaffen.
 • Verhalenkamer Willibrordus in Heiloo: deze kamer voert haar bezoekers langs de vele verhalen over het verleden en het heden van de psychiatrie. Waar de psychiatrie vroeger in isolement werkte maakt ze tegenwoordig deel uit van de maatschappij en heeft betrekking op alle mensen. Aan dit besef draagt de Verhalenkamer op verrassende, creatieve en educatieve wijze bij, bijvoorbeeld door het laten vertellen van Herstelverhalen. Het museum Willibrordus bestaat niet meer, de collectie is overgedragen aan het Dolhuys in Haarlem.

Zuid-Holland

 • Museum Boerhaave in Leiden: dit museum wordt ook Rijksmuseum voor de Geschiedenis van de Natuurwetenschappen en de Geneeskunde genoemd. Het wordt beschouwd als landelijke schatkamer van 400 jaar wetenschappelijke ontwikkeling. Toegang is € 7,50
 • CORPUS, reis door de mens in Oegstgeest: in CORPUS beleef je in 55 minuten een spectaculaire reis door de mens. Je leert hoe het lichaam in elkaar zit, hoe het werkt en wat je moet doen om het gezond te houden. Je krijgt informatie over het menselijk lichaam, kunt testjes doen en games spelen. Een bezoek duurt gemiddeld 2,5 uur. Toegang is € 16,75.
 • Anatomisch museum in Leiden: hier vind je ruim 800 anatomische preparaten en modellen in een museum midden in het onderwijscentrum van het LUMC. Toegang is gratis, alleen voor studenten en docenten.
 • Medisch museum in Dordrecht: dit is een ludiek medisch museum voor het brede publiek (van kinderen tot grootouders, van leek tot specialist). Je vindt hier historische en moderne items, en grappige karikaturen van dokters, verpleegkundigen, grappige prenten en boeiende wetenswaardigheden. Toegang is € 8.
 • Herinnering museum in Rotterdam: dit museum heeft spullen, afbeeldingen, geuren, geluiden en documentatie uit de afgelopen eeuw. Het gekke oranje meubilair uit de jaren zeventig is er te zien, de fietsplaatjes en distributiekaarten uit de oorlog, maar ook de benzinedistributiebonnen uit de oliecrisis, de oude Solex en Puch. Er zijn compleet ingerichte ‘stijlkamers’ uit vervlogen jaren, zoals een woon- en slaapkamer, keuken, schuur, kinderkamer, etcetera. Toegang is gratis.

Utrecht

 • Anatomisch Museum Utrecht – Het museum Bleulandinum heeft een bijzondere collectie modellen van het menselijk lichaam. Ze zijn gemaakt van was, papier-maché, hout, porselein, gips en kunststof. Daarnaast vind je er preparaten van menselijke organen en kun je een virtuele reis door het lichaam maken. Toegang is €2 per persoon en op afspraak.
 • Dementiemodelwoning in Woerden: in deze modelwoning zijn slimme, bewezen technologische oplossingen voor de zorgvraag van mensen met dementie toegepast. Mensen met dementie willen zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen. OTIB en Alzheimer Nederland willen laten zien dat zelfstandig wonen, door de toepassing van technologie op maat, langer kan.

Gelderland

 • MuZIEm in Nijmegen: dit ervaringsmuseum informeert bezoekers over het leven met een visuele handicap. Via verschillende belevingen en activiteiten leren bezoekers over de leefwereld van blinden en slechtzienden. Entree is € 15.
 • Begraafplaats en crematorium Moscowa in Arnhem: op deze begraafplaats zijn regelmatig rondleidingen.
 • Museum Bronbeek in Arnhem: het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek herdenkt een bijzonder (Indisch) verleden. Het huis biedt ouderenzorg aan oud-militairen (veteranen) van de Nederlandse krijgsmacht en het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL). Op het landgoed Bronbeek vind je ook een museum, herdenkingsmonumenten en een reüniefaciliteit. Museum Bronbeek belicht de koloniale vaderlandse geschiedenis.
 • Het Museum voor Anatomie en Pathologie is gevestigd in het studiecentrum van het Radboudumc in Nijmegen en bestaat uit twee studie/expositiezalen: een studiezaal Anatomie en een studiezaal Pathologie. De tentoongestelde preparaten zijn erg indrukwekkend. Het museum is open op maandag t/m donderdag van 9 tot 17 uur. Vrijdag van 10 tot 14 uur. Op feestdagen gesloten. Ook met het Nursing College breng je een bezoekje aan dit museum, aanrader!

  Friesland

 • Medisch lab Izore in Leeuwarden: Izore is een medisch microbiologisch laboratorium. Diverse soorten patiëntenmaterialen (bloed, urine, feces, hersenvocht, pus, uitstrijkjes, etc.) komen bij het medisch microbiologisch laboratorium binnen en worden getest op de aanwezigheid van micro-organismen die bij de mens infecties kunnen voorzaken. Er worden rondleidingen gegeven aan groepen.

Brabant

 • Museum de dorpsdokter in Hilvarenbeek: Dit museum toont een medisch-historische collectie instrumenten en aanverwante artikelen van een plattelandsdokter in Brabant om zijn beroep uit te kunnen oefenen van 1800 tot 1945. Entree is € 3,50 per persoon.

Groningen

 • Universiteitsmuseum in de Rijksuniversiteit Groningen: behalve de anatomische en pathologische collectie vind je hier ook oude medische en tandheelkundige instrumenten. Entree is € 2. 
 • ZorgTechnologiehuis in Winschoten: hier kun je een rondleiding krijgen met uitleg over de verschillende hulpmiddelen of digitaal via de QR codes nadere informatie verzamelen. Je kunt ervaren hoe het is om in een scootmobiel te rijden, een ouderdomspak aantrekken of door een speciale bril slechtziendheid simuleren.

Flevoland

 • Museum van Stichting Historisch Verpleegkundig Bezit in Urk: deze stichting verzamelt, selecteert, registreert en beheert voorwerpen, boeken en ander historisch verpleegkundig materiaal en maakt deze toegankelijk. In de collectie vind je allerlei voorwerpen die verpleegkundigen door de jaren heen voor hun patiënten gebruikten. Zoals uniformen, oude rolstoelen, en houten couveuses.

Drenthe

 • Dementiehuis van de Toekomst in Emmen: Zorggroep Tangenborgh heeft de bijzondere woning laten bouwen naast woonzorgcomplex De Bleerinck aan de Spehornerbrink in Emmen. Je kunt er zien hoe mensen met dementie dankzij moderne snufjes in huis en diverse bouwkundige aanpassingen langer zelfstandig wonen.

Weet jij nog een ander verpleegkundig uitje? Reageer hieronder!

Wil jij in begrijpelijke taal uitleg krijgen over anatomie, pathologie en fysiologie? Heb jij altijd al eens een kijkje willen nemen in de snijzaal? Kom dan naar het Nursing College! 

2 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Erg leuk museum met een fantastische rondleiding/ uitleg:
  Medisch Farmaceutisch Museum “de Griffioen”
  Adres: Koornmarkt 66, 2611 Delft
  Telefoon: 015 212 0941
  Provincie: Zuid-Holland
  Ook ‘smullen’ van ouderwetse hulpmiddelen en een mooi ingerichte oude apotheek.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.