Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

3 aftrekposten voor verpleegkundigen

De regels voor aftrekposten zijn voor iedereen in loondienst gelijk, maar hoe vertaal je die naar je eigen vak? Nursing zette op een rij wat je wel én niet mag aftrekken als verpleegkundige.
1-belastingaangifte-272x272.jpg

Wel aftrekbaar

1. Lesgeld en examengeld zijn aftrekbaar voor opleidingen, cursussen en bijscholing onder begeleiding of toezicht. En het moet natuurlijk voor je vak zijn. Denk aan studies van een ROC, hogeschool, een aanbieder van thuisstudies, of e-learning. Voor de Belastingdienst hoef je de studie niet per se af te maken of accreditatiepunten te halen.

2. Verplichte leermiddelen voor je studie, zoals boeken of een verpleegjas.

3. EVC-procedure (Erkenning Verworven Competenties). Hiermee zet je je praktijkervaring om in een ervaringscertificaat. Zo kun je bijvoorbeeld laten zien of je het werk- en denkniveau hebt van een mbo- of hbo-verpleegkundige. Dit kunnen prijzige trajecten zijn van een aantal weken of maanden.

Niet aftrekbaar

1. Kosten voor zelfstudie. Denk aan congresbezoek of studieboeken en vakliteratuur die je voor jezelf koopt. Hieronder valt helaas ook je abonnement op Nursing, TvZ of Tijdschrift voor Verzorgenden.

2. Studiekosten voor hobby’s of studies die niet bij je beroep horen, zoals blind typen. Als een studie in een grijs gebied zit, is het aan jou om een reële inschatting te maken. Mag je als verpleegkundige bijvoorbeeld een cursus aromatherapie aftrekken? Waarschijnlijk niet. Maar als je complementaire zorg geeft, dan zou het je vakkennis kunnen verbreden. Bij twijfel kun je de studiekosten straffeloos opvoeren als aftrekpost, maar uiteindelijk bepaalt de Belastingdienst of het aftrekbaar is.

3. Niet-verplichte leermiddelen voor je opleiding zoals een laptop en excursies. Tot en met 2013 kon je computers nog wel aftrekken.

4. Kleding. Draag je eigen kleding tijdens je werk? Dan moet je soms speciale kleding aanschaffen vanwege hygiëneregels, protocollen of arbo-regels. Denk aan shirts met korte mouwen die in de kookwas mogen, of schoenen die beschermen tegen bloed of stoten. Helaas zijn dit soort beroepskosten niet meer aftrekbaar van de belasting.

5. Schenkingen boven de € 2.122. Het komt voor dat een cliënt erop staat om je financieel te bedanken. Los van de vraag of je het aanneemt: dit kan belastingvrij tot € 2.122. Boven dat bedrag betaal jij of de schenker schenkbelasting.

6. Lidmaatschap van je vakbond. Je jaarlijkse contributie is niet meer aftrekbaar van de belasting. Wel kun je een deel terugkrijgen via je werkgever. Dat is afgesproken in de cao ziekenhuizen en de cao VVT. Vraag je werkgever hoe je dit bij jouw organisatie aanpakt.

Hoeveel trek je af?

Voor studiekosten geldt een drempel van € 250. Dat betekent dat je van je totale studiekosten € 250 aftrekt. Krijg je een vergoeding voor je studie van je werkgever? Dan trek je die er ook vanaf. Het bedrag dat overblijft, is je aftrek.

Wanneer?

Aangifte kan tot 1 mei. Maar liever doe je dit voor 1 april omdat je dan uiterlijk 1 juli 2016 bericht krijgt over wat je terugkrijgt, of wat je nog moet betalen. Red je het niet? Vraag dan voor 1 mei 2017 uitstel aan tot 1 september 2017.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.