Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

3 manieren waarop het Radboudumc medicijnverspilling tegengaat

Het Radboudumc in Nijmegen start een proef om verspilling van medicijnen tegen te gaan. Het academische ziekenhuis hoopt dat de maatregelen de verspilling van medicijnen met zo'n 40 procent vermindert.
Foto Arno Massee

De drie maatregelen die het Radboudumc gaat nemen:

1. Patiënt moet medicijnen meenemen van huis

Nu is het zo dat het ziekenhuis ervoor zorgt dat medicijnen die de patiënt thuis gebruikt, ook klaarliggen in het ziekenhuis. Daardoor blijven de medicijnen die bij de patiënt thuis lagen vaak ongebruikt. Het ziekenhuis gaat de patiënten daarom nu vragen de medicijnen mee te nemen tijdens een behandeling of geplande opname.

2. Geen grote voorraden meer mee

Patiënten krijgen op het moment vaak medicijnen voor langere tijd mee. Maar als de patiënt bijvoorbeeld na een halfjaar bijwerkingen krijgt, en andere medicijnen moet krijgen, blijft de oude medicatie vaak ongebruikt thuis liggen. Het ziekenhuis gaat dure medicatie nu niet meer voor langere tijd, maar bijvoorbeeld voor een maand uitschrijven.

3. Medicijnen die niet meer worden gebruikt testen in een lab

Medicijnen die overblijven wanneer iemand overlijdt of overstapt op andere medicatie, worden voortaan in een lab getest of ze nog goed werken, om eventueel daarna te worden hergebruikt.

Onderzoeker Charlotte Bekker licht de plannen van het Radboudumc toe in een filmpje op NOS Online.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.