Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

3 vragen over ondervoeding bij ouderen

Volgens de Stuurgroep Ondervoeding voelen verpleegkundigen zich niet bekwaam genoeg om goede voedingszorg te leveren. Hoe kun jij ondervoeding bij ouderen beter voorkomen?
Getty Huisman
Getty Huisman

Getty Huisman is lid van de Stuurgroep Ondervoeding en onderzoeker aan het Radboudumc in Nijmegen. Ze doet onderzoek naar de rol van verpleegkundigen bij het voorkomen van ondervoeding. In dit interview deelt ze haar conclusies.

1 Wat doen verpleegkundigen al goed om ondervoeding bij ouderen te voorkomen?

‘Ze screenen zorgvuldig op ondervoeding. Zeker 80% van alle patiënten in ziekenhuizen wordt gescreend, dat was tot een aantal jaren geleden nog maar de helft. Ook worden daarbij de juiste instrumenten gebruikt, zoals de SNAQ. Ze verwijzen, in overeenstemming met de multidisciplinaire richtlijn ondervoeding uit 2017, ook naar een diëtist als uit de screening blijkt dat iemand ondervoed is of dreigt dat te raken.’

Gebruik bij het screenen op ondervoeding de meest actuele criteria. Die vind je hier.

2 Hoe kan het beter?

‘Verpleegkundigen denken soms dat hun rol ophoudt als ze een diëtist in consult hebben gevraagd. Maar het is belangrijk patiënten en naasten te blijven informeren. Een diëtist legt uit waarom aanpassingen in de voeding nodig zijn, maar niet iedereen gaat na één gesprek echt dat plakje kaas meer eten, of dat extra bakje kwark. De verpleegkundige is de aangewezen persoon om dat in de gaten te houden. Een verpleegkundige ziet een patiënt vaker dan de diëtist, bovendien blijven haar adviezen vaak beter hangen vanwege de vertrouwensband. Je kunt iemand met een risico op ondervoeding bijvoorbeeld vragen een week lang bij te houden wat hij dagelijks eet en drinkt. Dat kan op papier of met een app, afhankelijk van de voorkeur van de patiënt. De resultaten kun je dan bespreken, om te kijken welke aanpassingen nodig zijn.

Het is handig om dat gesprek ook met de naasten te hebben, omdat zij de patiënt waarschijnlijk goed kunnen motiveren. Dat verpleegkundigen zich minder bewust zijn van het belang van blijven informeren ligt trouwens niet perse aan henzelf. De Stuurgroep Ondervoeding heeft berekend dat maar 0,4 procent van de lessen op de opleidingen uit voedingsonderwijs bestaat. Ik heb zelf met docenten gesproken en zij zeggen dat verpleegkundigen zich onvoldoende bekwaam voelen om goede voedingszorg te leveren. Daarom hebben we, met steun van VWS, een onderwijsexpertraad opgericht. Het doel is het onderwijs op de opleidingen voor verpleegkundigen en verzorgenden verbeteren.’

3 Wat levert beter informeren over voeding op voor ouderen?

‘We hebben bij 152 patiënten onderzocht of mensen meer belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgen als verpleegkundigen hen uitgebreider informeren dan nu gebeurt. Het onderzoek is nog niet gepubliceerd, maar de resultaten zijn veelbelovend. De groep die specifieke adviezen kreeg van verpleegkundigen kreeg gemiddeld 34 gram eiwit per dag meer binnen dan de andere groep. Een waardevol resultaat, want vooral ouderen hebben een eiwittekort.’

Hoeveel eiwit ouderen precies nodig hebben en waarom de eiwitinname zo belangrijk is lees je in dit premium artikel over ondervoeding.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.