Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

3 vragen over ziekteverzuim & je rechten

Verpleegkundigen die zich ziek melden ervaren te vaak weerstand en druk vanuit hun werkgever, bleek onlangs uit het Meldpunt Fout Verzuimbeleid van vakbond CNV Zorg & Welzijn. Drie vragen over ziekteverzuim en jouw rechten (en plichten).
ziekteverzuim verpleegkundigen
Foto: iStock

De ziekteverzuimcijfers in de zorg blijven stijgen; voor het eerst sinds jaren ook onder jonge verpleegkundigen. Een zieke collega betekent nog meer druk op teams en een extra probleem voor roosteraars. Jan de Vries, waarnemend Sectorvoorzitter CNV Zorg & Welzijn heeft de indruk dat ziek zijn en de gevolgen daarvan nu vaak op het bordje van de werknemer worden gelegd: ‘Onze bestuurders horen in het land vaak de kreet: “Ziek zijn is een keuze.” Wij vinden: “Ziek is ziek.” Bij het meldpunt van de bond komen situaties binnen van zorgverleners die ‘zich pas ziek mogen melden als ze aan het zuurstof moeten’ of die vrije dagen moeten opnemen als ze ziek zijn. ‘We hebben ook veel meldingen gekregen van medewerkers die zich persoonlijk ziek moesten komen melden op kantoor’, aldus De Vries.

Wanneer is er sprake van een ongewenste aanpak van ziekteverzuim?

De Vries: ‘Wat veel medewerkers als extra belastend ervaren bij een ziekmelding: als leidinggevenden hen erop wijzen dat collega’s meer of harder moeten werken door hun ziekte. En dat zij zelf maar hun cliënten moeten afbellen. Dit kan en mag echt niet. Net als ziekmeldingen weigeren of de medewerker vragen verlofuren of vakantiedagen op te laten nemen. Wij krijgen ook vaak te horen dat leidinggevenden suggereren dat er niet automatisch sprake is van loondoorbetaling. Een zeer kwalijke ontwikkeling in de ziekteverzuimaanpak, die niet mag.’ Meer dan nodig contact zoeken met een zieke werknemer is ook niet wenselijk; dagelijks iemand bellen met griep is volgens De Vries niet bevorderlijk voor het herstel en bovendien niet noodzakelijk. Een tip voor verpleegkundigen die zich ziek melden is dan ook: spreek met je werkgever af wanneer je weer contact zult hebben.

Tips voor verpleegkundigen: zo zeg je ‘nee’ tegen die extra dienst

Welke regels zijn er op het gebied van ziekteverzuim?

Een leidinggevende mag:
– Vragen hoe lang je verwacht ziek te zijn.
– Vragen of er nog taken liggen of werk ligt dat moet worden overgenomen.
– Vragen of je bepaalde werkzaamheden nog wel kan doen. De bedrijfsarts moet hierover uiteindelijk beslissen.
– Je, in overleg met de bedrijfsarts, inzetten op andere werkzaamheden waar geen belemmering voor bestaat.
– Aan de bedrijfsarts vragen om te adviseren over je inzetbaarheid.

Wat mag een leidinggevende volgens wet- en regelgeving niet:
– Je ziekmelding weigeren.
– Vragen wat je mankeert, dit is voorbehouden aan de bedrijfsarts.
– Adviseren over medicatie, zelfs niet om een paracetamol te nemen.
– Toegang tot de bedrijfsarts belemmeren.
– Vragen naar de inhoud van een gesprek tussen medewerker en bedrijfsarts of de vertrouwelijkheid van de relatie tussen jou en de bedrijfsarts in de weg te staan.
– Voorstellen om je verlofuren af te schrijven in plaats van ziekteverlof op te nemen.

Wat kun je doen als jouw organisatie een ongewenst verzuimbeleid heeft?

Het advies van De Vries is: ga in gesprek met je leidinggevende en/of de afdeling personeelszaken. ‘Durf je dit niet? Je vakbond kan helpen. Wil je weten wat voor jouw organisatie nu precies de afspraken zijn rondom ziekteverzuim? Check dan je cao.’ Deze vind je onder andere op www.cnvzorgenwelzijn.nl of op de Nationale Zorggids.

Met dank aan Angelique van Beuzekom (CNV).

1 REACTIE

  1. Ziek is helemaal niet ziek. Ieder mens heeft één of meerdere lichamelijke ongemakken. De vraag is waarom de ene medewerker door dat ongemak zich ziek meldt, terwijl de andere medewerker een paracetamol neemt en toch naar het werk gaat. Medewerkers die zich gewaardeerd voelen, het gevoel hebben dat ze nodig zijn, een leidinggevende hebben die naar hen omkijkt, op de juiste manier leiding krijgen, de ruimte hebben om hun passie en talenten te ontwikkelen, kortom medewerkers die elke dag met plezier naar hun werk gaan, zullen niet snel verzuimen. Leidinggevenden krijgen het verzuim dat ze verdienen. Het beleid “Ziekte overkomt je, verzuim is een keuze’ werkt alleen wanneer medewerkers zich écht welkom voelen en het werk doen waar ze energie van krijgen. Wil je echt het verzuim verlagen dan zal de hele organisatiecultuur moeten veranderen en niet alleen het verzuimbeleid…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.