Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘300.000 kwetsbare ouderen erbij’

Tussen 2010 en 2030 zal het aantal kwetsbare ouderen stijgen van 700.000 naar ongeveer een miljoen.

Dat voorspelt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een studie die vrijdag is gepresenteerd. Het SCP werkte bij het onderzoek samen met de Amsterdamse VU en de Universiteit van Tilburg.

Hoogopgeleiden
Eerdere voorspellingen gaven aan dat er tegen die tijd honderdduizend kwetsbare 65-plussers meer zouden zijn. Maar volgens het SCP zitten er onder de toekomstige ouderen steeds meer hoogopgeleiden. Die groep redt zich doorgaans beter in het leven, ook op hoge leeftijd, dan mensen met minder scholing. Ze kunnen dus niet als ‘kwetsbaar’ worden bestempeld.

Ziekte
Het SCP rekent onder kwetsbare ouderen mensen die meer dan één ziekte tegelijk hebben en niet (meer) zo goed voor zichzelf kunnen zorgen. Vaak zijn kwestbare ouderen hoogbejaard, van het vrouwelijk geslacht of alleenstaand. Mensen uit lagere sociaaleconomische klassen zijn oververtegenwoordigd.

Overlijden
De groep kwetsbaren onder de ouderen heeft binnen drie jaar vier tot vijf keer zo veel kans om in een verzorgingshuis of verpleeghuis terecht te komen. Ook is de kans op overlijden bij hen hoger.  Het onderzoek is uitgevoerd op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid.

 

Bron: ANP
Auteur: Redactie TVVonline

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.