Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

4 handige apps voor de revalidatie

De populariteit van apps, games en robotica in de revalidatie groeit. Toch worden ict-snufjes nog te weinig uitgewisseld onder zorgverleners, vindt lector Revalidatie Arend-Jan de Kloet. Een overzicht van interessante producten op dit gebied.

In de revalidatie wordt steeds meer gewerkt met ict. In verschillende verpleeghuizen en revalidatiecentra oefenen patiënten bijvoorbeeld al met een spelcomputer. Maar er is meer. ‘Als het gaat om bijvoorbeeld oefenen met bewegingen en communicatie met mantelzorgers zijn er steeds mooiere toepassingen,’ zegt Arend-Jan de Kloet, lector Revalidatie aan de Haagse Hogeschool en organisator van het symposium E-revalidatie, vandaag in Den Haag. ‘Videogames, apps, ze worden steeds kleiner, sneller en daarmee prima inzetbaar in de revalidatie, en later ook thuis. Zo zie je al steeds meer dat de ouderwetse spraakcomputer wordt vervangen door een tablet met goede apps.’

Deel handige snufjes

De Kloet vindt het jammer dat ieder ziekenhuis, verpleeghuis of revalidatiecentrum nog erg gericht is op z’n eigen instelling, gebied en patiënten. Er wordt nog te weinig gedeeld en onvoldoende samengewerkt, vindt hij. ‘En dat terwijl de vraag naar zorg stijgt, mensen langer thuis blijven wonen en vaker de regie zelf in handen houden. Ict kan ons en de patiënt júist daarbij goed helpen. Communiceren met de arts, verpleegkundige, fysiotherapeut: alles kan straks digitaal. En die ontwikkelingen gaan heel snel, maar er is gecoördineerd beleid voor nodig. We moeten met z’n allen op de hoogte blijven van alle trends en kansen. Ons eigen werk wordt er een stuk gemakkelijker door.’

1 REACTIE

  1. Ik vind onhandig, want je leert af om zelf na te denken, omdat een apparaat neemt jouw denk beeld over en jij kunt niet meer zelf logisch na denken. Zo gaat kwaliteit van de zorg achter uit. Ik heb zelf vroeg zo iets mee gemaakt tot nu toe bijvoorbeeld voor middelbare school kon ik goed hoofd rekenen en in middelbare school moesten we reken machine gebruiken , ik heb hoofdrekenen afgeleerd. En nu vraagt regering/ scholen dat leerlingen goed moet hoofd rekenen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.