Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

5 tips voor als je cliënt ‘klaar is met leven’

Hoe ga je ermee om als je cliënt zegt dat zijn leven voltooid is? Wat de uitkomst van het maatschappelijke debat over stervenshulp bij voltooid leven ook zal zijn, als verpleegkundige kun jij iets betekenen voor deze cliënt.
0_blaadje_voltooid leven.jpg
Omgaan met voltooid leven: stap uit de doe-stand en luister naar de cliënt. - Foto: Flickr

Els van Wijngaarden, verpleegkundedocent Palliatieve Zorg, promoveerde op het onderwerp ‘voltooid leven’. In Nursing februari legt ze uit hoe je om kunt gaan met ouderen die vinden dat hun leven voltooid is. Hieronder alvast een tipje van de sluier: vijf tips om het gesprek aan te gaan.

1. Wees niet bang gevoelens van levensmoeheid aan te wakkeren als je erover praat. Meestal vinden mensen een gesprek hierover juist ontzettend waardevol.

2. Het onderwerp bespreekbaar maken staat niet gelijk aan iemand stimuleren tot het beëindigen van het leven. Luister naar de cliënt zonder oordelen. Vraag door als iemand zegt dat hij het leven niet meer ziet zitten: ‘Vertel eens…’, ‘Denkt u daar vaak aan?’ en ‘Hoe is dat voor u?’

3. Wees niet te bang dat je geen goede antwoorden weet. Pas als je luistert om te begrijpen, en niet om te antwoorden, voelt de ander zich gehoord. Levensvragen zijn trage vragen. Trage vragen moet je aandacht geven, antwoorden helpen in zulke gevallen vaak niet.

Volgens minister Schippers kunnen verpleegkundigen mogelijk een rol krijgen als stervenshulpverlener bij volooid leven. Maar dan moeten ze wel daarvoor worden opgeleid. Lees meer >>

4. Vind je het moeilijk om over een doodswens te praten, benoem dat dan gerust. Maar geef de cliënt niet het idee dat hij er niet over mag praten. Dus wel: ‘Goh, ik vind het heftig dat u dit zo voelt’, of zeg gewoon dat je dat ook een moeilijke vraag vindt. Maar niet: ‘Gelukkig heeft u wel lieve kinderen en kleinkinderen’

5. Informeer later nog eens of de cliënt er nog steeds mee zit, vraag of hij er nog verder over wil praten en met wie, en stel indien nodig een gesprek met een geestelijk verzorger voor.

Op 7 februari spreekt Els op het Palliatieve Zorgcongres. Inschrijven kan nog! Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.