Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

5 veel gestelde vragen over de coronabonus – en de antwoorden

Vorige week publiceerde het ministerie de regeling voor de coronabonus voor zorgverleners. Die riep bij lezers de nodige vragen op. Nursing geeft antwoord op de 5 meest gestelde vragen.
Foto: Pexels

Het ministerie van VWS presenteerde op 17 september de Subsidieregeling bonus zorgprofessionals covid-19. Nursing vatte de belangrijkste punten over de coronabonus voor verpleegkundigen samen. Bij de redactie kwamen veel vragen binnen, waarop de regeling niet altijd antwoord geeft. De antwoorden op de meest gestelde vragen vind je hier.

1 Mijn werkgever vraagt de bonus niet voor me aan, terwijl ik er wel recht op heb. Wat kan ik doen?

In de regeling van het ministerie staat geen informatie over bezwaar maken bij je werkgever als je de coronabonus niet krijgt. Afgesproken is dat vakbonden signalen van verpleegkundigen en andere zorgverleners daarover bespreken met VWS.

‘Samen gaan we dan zoeken naar een oplossing’, zegt een woordvoerder van NU’91. ‘Hoe dat traject er verder uitziet weten we nog niet. Dat zal blijken als we dergelijke signalen binnenkrijgen en dat is nog niet zo. Voor nu hebben we er vertrouwen in dat iedereen die in aanmerking komt de coronabonus ook echt krijgt. Al duurt dit proces al veel te lang’, zegt de woordvoerder. ‘Dus ons advies: meld vragen en zorgen over de coronabonus bij je vakbond.’

2 Komen stagiaires in aanmerking voor de coronabonus?

Stagiaires en co-assistenten komen in principe niet in aanmerking, staat in de regeling. Toch kunnen zij de coronabonus krijgen. Voorwaarde daarvoor is dat specifieke afspraken over zorg verlenen vastgelegd zijn in een overeenkomst.

Daarover meldt de regeling: ‘Als deze afspraken zijn vastgelegd in een overeenkomst waardoor voldaan wordt aan de definitie van een werknemer of derde en wordt voldaan aan de overige voorwaarden, kunnen deze studenten wel in aanmerking komen voor de bonus. Als zij hebben gewerkt op vrijwillige basis, komen zij niet in aanmerking voor de bonus.’

3 Ik ben van baan veranderd, gestopt met werken of dat binnenkort doen. Wie vraagt mijn bonus aan?

Of je in aanmerking komt voor de coronabonus hangt af van je werkzaamheden in de periode 1 maart – 1 september. De werkgever waar je voor die periode een arbeidsovereenkomst mee had, beoordeelt of voor jou een aanvraag voor de coronabonus wordt ingediend. Zo ja, ontvang je van deze werkgever het bedrag op je rekening. Ben je van baan veranderd of gestopt, dan kun je contact opnemen met je voormalige werkgever.

4 Wat als mijn functie op de lijst staat van beroepen die niet in aanmerking komen?

Sommige verpleegkundigen staan op de lijst met beroepen die niet voor de bonus in aanmerking komen. Op deze lijst staan bijvoorbeeld de diabetes- neurologie- en oncologieverpleegkundigen. Toch kunnen ook deze verpleegkundigen in aanmerking komen voor de coronabonus, als hun werkgever dat gepast vindt. Het ministerie benadrukt dat de handreiking (met de beroepenlijsten) slechts adviezen biedt.

5 En wat als ik niet de hele periode van 1 maart tot 1 september heb kunnen werken, bijvoorbeeld omdat ik zelf corona heb gehad?

De duur of de lengte van de arbeidsverhouding is niet van belang, schrijft het ministerie, het gaat erom dat je je in deze periode extra hebt ingezet. Verdere vragen hierover kun je het beste met je leidinggevende bespreken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.