Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

7 bijzondere films en documentaires over dementie

De documentaire 'Het doet zo zeer' van schrijfster Heleen van Royen over haar dementerende moeder ging gisteren in première op het Internationaal Filmfestival in Rotterdam. Welke films en documentaires over dementie zijn nog meer de moeite waard?
HeleenvanR.jpg
Heleen van Royen en haar moeder. - Foto: YouTube

Zie ook: Meer films en serietips over de zorg

In ‘Het doet zo zeer’ schetst schrijfster Heleen van Royen een portret van haar moeder bij wie beginnende dementie is geconstateerd. Een portret van zeer dichtbij: Heleen bedient de camera grotendeels zelf. De film draait op dit moment op het filmfestival in Rotterdam, vanaf 23 februari draait ‘ie in de bioscoop. Bekijk hier de trailer. 

Welke films en documentaires over dementie zijn nog meer de moeite waard? Nursing zette een aantal op een rij. 

2. Alive Inside (2014)

Alive Inside laat op een leuke manier zien hoe muziek de gevoelens van dementerende ouderen laat herleven. Je ziet opvallende resultaten. De experimenten van de sociaal werker in de documentaire worden na afloop bovendien gesteund door neuroloog Oliver Sacks. Bekijk de trailer:
 

3. Away from Her (2006)

Fiona heeft Alzheimer en kan niet meer thuis wonen bij de man met wie ze 44 jaar getrouwd is. Samen zoeken ze een instituut dat haar beter kan helpen. Eis van het instituut is dat ze de eerste 30 dagen dat ze opgenomen is, geen bezoek ontvangt. Als haar man haar na 30 dagen opzoekt wacht hem een dubbele onaangename verrassing: ze herkent hem niet meer en lijkt een oogje op een andere patiënt in het instituut te hebben. Trailer:

4. Still Alice (2014)

Hoogleraar Taalkunde Alice Howland krijgt te horen dat ze lijdt aan de ziekte van alzheimer. Ze worstelt met haar ziekte en dat heeft een grote impact op haar werk, huwelijk en familie. Toen de film net verscheen, zorgde de film wel voor wat ophef. Psychogerontologen stelden in dagblad Trouw dat de film dementie te rooskleurig voorstelt.  Trailer:

5. The Notebook (2004)

Een stuk luchtiger dan bovenstaande films is The Notebook, en je vast al bekend. De film gaat over Duke, een man in een verpleeghuis, die een romantisch verhaal voorleest aan een vrouw met een vorm van dementie. Het verhaal gaat over een liefde in de jaren ’30 die eigenlijk niet mocht door een te groot verschil in sociale klasse. Trailer:
 

6. Extreme Love: dementia (documentaire van Louis Theroux uit 2012)

Alzheimer treft vooral ouderen, maar ook wel eens jonge mensen. Louis Theroux wil weten hoe je leven is wanneer je dement bent. Trailer: 


 

7. Mam (2016)

Theatermaakster Adelheid Roosen filmde haar dementerende moeder samen met de mensen die het dichtst bij haar staan. Ze maakte van de beelden een intiem portret. Via deze link kun je ‘Mam’ volledig bekijken. Trailer:
  
Meer documentaires over dementie

Afgelopen juni was ‘Ger, mijn hoofd in eigen hand’ op televisie. De documentaire gaat over Ger, die ondanks zijn alzheimer de regie over zijn eigen leven houdt. Deze en meer documentaires over dementie vind je een rij op de NPO-site. 

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Eigenlijk zou aan dit lijstje moeten worden toegevoegd de film "Honig im Kopf". De film gaat over de bijzondere relatie tussen een dementerende opa en zijn elfjarige kleindochter. Een film over Alzheimer waar, naast een traan, ook zeker veel om kan worden gelachen.
    Enigste probleem: Het is een Duitse film uit 2014 en de film is, onbegrijpelijk, nog nooit in Nederland uitgekomen. De film was in Duitsland een overweldigend succes en van het verhaal van de film is in Duitsland ook een theaterstuk gemaakt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.