Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

6 tips over farmacologie in de geriatrie

In de geriatrie wordt het steeds complexer met het toedienen van medicatie. Tijdens de Nursing Experience geeft Gerard op 't Hoog van De Farmaspecialist zes tips om jezelf scherp te houden.
6 tips over farmacologie in de geriatrie

1. Ken de afspraken rondom het beheer van de medicatie.

Werk je als verpleegkundige in bijvoorbeeld de thuiszorg, kijk dan eerst wat er met de patiënt is afgesproken. Heeft de zorgorganisatie het beheer volledig overgenomen? Of heeft de patiënt het zelf in beheer? Je vindt deze afspraken in het zorgdossier van de patiënt.

2. Maak altijd gebruik van een actuele toedienlijst.

Een toedienlijst moet altijd up-to-date zijn. Daarop staat precies aangegeven welke medicatie de patiënt toegediend krijgt, hoe veel, hoe vaak, hoe laat en op welke manier.

3. Gebruik je zintuigen.

Als verpleegkundige heb je wel eens een niet pluisgevoel. Gebruik dat. Snapt de patiënt nog wat er om zich heen gebeurt? Weet hij/zij nog welke dag het is vandaag? Kan de patiënt het allemaal nog zelf? Vooral bij een opname in een ziekenhuis zie je vaak dat een patiënt met ‘lichte vergeetachtigheidsverschijnselen’ opeens heel verward kan worden. Rapporteer je observaties goed.

4. Bied voldoende voeding en vocht aan.

Oudere patiënten kunnen vaker afhankelijk zijn en vergeten vaker voldoende vocht in te nemen, raken ondervoed of hebben slikproblemen.  Zeker bij het gebruik van medicatie is een goede vocht- en voedingsbalans belangrijk zodat medicatie ook de juiste werking heeft. Heeft de patiënt slikproblemen? Overleg met de arts en/of de apotheker voor alternatieve toedieningswijzen.

5. Wees bij alle geneesmiddelen bedacht op bijwerkingen en interacties.

Wees extra alert bij het toedienen van parenteralia, antibiotica, antipsychotica ,anticoagulantia en orale oncolytica.  Check de bijsluiter op bijwerkingen en zorg ook dat eventuele mantelzorgers op de hoogte zijn. Er is een app beschikbaar of kijk op www.apotheek.nl waardoor je altijd over informatie kunt beschikken. En bij twijfel: bel de apotheker!

6. Let op uiterlijke kenmerken van de patiënt.

Voorbeelden zijn: krijgt iemand huidverkleuringen, geeft hij/zij jeuk aan? Let ook op gedrag. Gaat een patiënt zich opeens heel anders gedragen en is dat niet de reden waarom het geneesmiddel is toegediend? Is een patiënt opeens niet meer aanspreekbaar? Kom in actie en raadpleeg arts of apotheker.

Met dank aan Natasja Gundelach

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.