Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

60-jarige doet hbo-v studie

Anje Baas (60) is waarschijnlijk de oudste leerling hbo-v in Nederland: ‘Je bent écht niet te oud om door te leren.’
anjebaas.jpg
Anje Baas is een laatbloeier in de zorg.

Sowieso is de 60-jarige Baas een laatbloeier in de zorg: ze behaalde haar mbo-diploma voor verpleegkunde vijf jaar geleden en ging aan de slag als wijkverpleegkundige. Toen kwam de eis van de zorgverzekeraar dat de wijkverpleging hbo-niveau moest hebben. Door haar hogere leeftijd hoefde Baas niet door te leren. ‘Maar deze kans greep ik graag met beide handen aan.’

Puf voor

‘Super!’ ‘Geweldig!’ ‘Tof!’ roepen mensen als Baas vertelt van haar studie. Maar zelf vindt de 60-jargie hbo-v student het niet zo bijzonder: ‘”Dat je daar nog de puf voor hebt”, hoor ik dan. Maar ik krijg er echt een adrenalinekick van om dingen bij te leren. Daarnaast ben ik altijd leergierig geweest. Mijn man en kinderen keken er ook totaal niet van op toen ik aankondigde deze opleiding te doen. Met mijn klasgenoten –waarvan ik soms de moeder had kunnen zijn- heb ik een goede klik. We hebben een app-groepje, en daarin komt vaak ongein voorbij, waar ik heel hard om moet lachen. Mijn dochter rolt dan wel eens met haar ogen.’

Lastige momenten

In het begin merkte de derdejaars student dat klasgenoten en docenten dachten dat ze als klassen-oudste wat meer hulp dan anderen nodig zou hebben. ‘Met het werken op de computer bijvoorbeeld.  Maar na een paar maanden waren de rollen min of meer omgedraaid, en hielp ik hen ook.’ Lastige momenten zijn er ook: ‘Ik loop nu stage op mijn werk, en zijn mijn collega’s opeens mijn werkbegeleider. Ik werk al zolang zelfstandig dat het vreemd voelt om opeens leerling te zijn. Wat dat betreft mag het volwassenenonderwijs wel wat aangepast worden aan de leeftijd van bepaalde leerlingen, wat op mijn school komend jaar ook gebeurt als ze klassen voor de wat oudere studenten starten.’

Anje Baas is niet de enige die op latere leeftijd de zorg in gaat: Hannie Nijkamp verloor haar baan als kok in het verzorgingshuis, en haalde daarop haar diploma tot verzorgende ig. Lees meer >>

Baas heeft  na haar vwo diverse banen gehad, van doktersassistente tot kok. Daarna stopte ze even met werken, waarop ze dertien jaar geleden in de zorg begon. Over anderhalf jaar behaalt de studerende zestiger haar diploma. ‘Buitenstaanders vragen wel eens aan me: “Hoe lang moet je nog doorwerken?” Dan moet ik lachen, want ik begin nu pas echt met carrière maken! Als ik zo gezond blijf als nu, zou op deze manier best langer willen doorwerken na mijn 67e. Het lijkt me erg moeilijk om te stoppen met werken. Onlangs hoorde ik dat er een master Health Care and Social Work is. Wie weet ga ik dat hierna nog doen.’

Nooit te oud om te leren

Baas vindt het doorleren een verrijking. ‘Het gaat me gelukkig ook vrij makkelijk af, ik weet ook niet waar dat door komt. Het geeft me ook het gevoel dat ik als verpleegkundige steviger in mijn schoenen sta, nu mijn kennis meer verdieping krijgt.’ Ze vindt het jammer als ze merkt dat andere verpleegkundigen of verzorgenden zich te oud voelen om door te leren. ‘Dat zijn dan mensen van in de veertig. Dan denk ik: doe het! Op de een of andere manier hangt er een negatieve lading aan doorleren op latere leeftijd. Terwijl ik denk dat het makkelijker is om naar school te gaan als je kinderen bijna allemaal uit huis zijn –zoals bij mij- dan wanneer je kleine kinderen hebt. Ik hoop dat mijn verhaal anderen inspireert om door te pakken. Want het is zó leuk.’ 

7 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Wat leuk om te lezen! Ik ben 54 jaar en rond binnenkort de verkorte HBO-V af. Doordat ik nog een verkorting kreeg binnen het verkorte traject zit ik nu met leuke jonge bijna afgestudeerde verpleegkundigen in de klas. Heel bijzonder en zeker inspirerend. Vind het wel veel naast mijn werk als onco-/mammacareverpleegkundige, maar ik ga straks gewoon door met de opleiding MANP! Anja

  3. Fantastisch Anje!
    Ik ben zelf in 1979 begonnen met de A-opleiding. Ben inmiddels 58 jaar. M'n hele werkperiode ben ik blijven leren. Om de 5 a 6 jaar weer een nieuwe uitdaging aangegaan en opleiding gedaan. Het houd je scherp! 2 jaar geleden geslaagd voor de opleiding tot pijnconsulent. Inderdaad ben je nooit te oud om te leren!!

  4. Wat leuk om dit te lezen Anje! Zelf ben ik nu, met mijn 42 jaar, 1e jaars HBO-V student op de voltijdopleiding. 🙂 Ook ik heb zo'n beetje de leeftijd van de moeder van mijn medestudenten. Maar ik heb er absoluut geen problemen mee en zij niet met mij. Ik vind het een heerlijke opleiding om te doen! Ik geniet dan ook elke dag weer van het voorrecht dat ik dit kan doen. Heel veel succes met je opleiding!!

  5. Geweldig Anje! Er is een groot te kort aan wijkverpleegkundigen. Ik ben nu 68 en werk nog met veel plezier als wijkverpleegkundige. Ik vind het een verrijking om met veel jongere collega's op te trekken. Als je er voor open staat leer je veel van elkaar. Ook ik ben nog steeds nieuwsgierig naar alle ontwikkelingen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.