Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties20

8 dingen die verpleegkundigen moeten weten over fentanyl

Sinds popartiest Prince mogelijk overleed aan een overdosis fentanyl, staat dit krachtige opioïd volop in de belangstelling. Het zou honderd keer sterker zijn dan morfine en bovendien ontzettend verslavend zijn. Wat moet jij als verpleegkundige weten over fentanyl?
Premium
1. Fentanyl is een sterke
Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem Nursing.nl een maand gratis op proef. Na een maand stopt het abonnement automatisch.


  Al abonnee? Log dan in

  20 REACTIES

  1. Goedeavond, ik heb de pleister gekregen omdat ik al 15 jaar chronische pijn heb. Ik heb een tumor in mijn rug gehad en die is eruit gehaald. Daardoor zijn er blijvend zenuwen beschadigd helaas en moest ik alles weer opnieuw leren. Maar helaas kan ik niet meer ver lopen, alleen in huis een beetje. En heb ik elke dag pijn. Ik heb daar ook morfine retard voor van 30mg, 2 per dag. En ook de sulfaat van 3x daags 1 pil. Nu mijn vraag, de pleister bleef de eerste keer goed zitten, maar de 2de liet 1 dag later al los. Die heb ik afgeplakt met pleisters. Maar dat gaat bobbelen. Nu moet ik die eraf halen en een nieuwe erop doen. Ik ben alleen zo bang dat het weer los laat. Wat kan ik nou het beste doen, zonder dat het gaat bobbelen? Alvast dank voor het antwoord

  2. Lees alle reacties
  3. Ik heb even een vraag over Fentanylpleisters .
   Mijn vader had longkanker kreeg daar alleen 5mg prednisolon voor…..hij heeft altijd gezegd dat hij wel benauwd was en erg moe maar dat er nooit sprake was van pijn….toch op een gegeven moment de dokter toch Fentanylpleisters voor ging schrijven op een gegeven moment wel 2 over elkaar en altijd weer door verschillende thuiszorg medewerkers ik lees zo vaak dat het een supersterk pijnbestrijder is maar er was helemaal geen pijn aan de orde .
   Een paar weken daarna ging het slechter s’morgens vroeg hij was heel benauwd en geestelijk ver weg de arts zei ik denk een virus hij krijgt amoxyline en maandag ff je huisarts bellen ….2 uur later was hij overleden spuugde bloed het was een lijdensweg……zo benauwd ik had een idee dat hij beter misschien niet die pleisters had moeyen krijgen hij was zo mager maar had zonder de pleisters al nooit pijn……

   • Lees alle reacties
   • Opiaten zijn niet alleen effectief bij pijn, ook bij ernstige dyspnoe is de werking zeer goed. Of Fentanyl een 1ste keus is, denk ik overigens niet.
    Long CA is een voortschrijdende ziekte, dat je vader (heel tragisch en spijtig) achteruit ging is niet zo vreemd.
    Voor een virus een antibioticum voorschrijven lijkt me erg onnodig en niet erg effectief.
    2 pleisters over elkaar heen zijn ook niet erg werkzaam.
    De symptomen die je beschrijft in de laatste fase van het leven van je vader, zijn helaas veel voorkomend.Jammer dat je niet beter bent voorgelicht hierover.

  4. over het veilig omgaan met nieuwe fentanyl pleisters. Graag niet op dunne folie dan begint de pleister al te krullen tijdens het op de huid plakken. Dan zit er al werkende stof op je handschoen, en niet meer zoveel op de pleister. Dus fabrikant graaf wat dikkere folie gebruiken, dat plak het beter en gladder op de huid.

   • Er zijn verschillende pleisters te verkrijgen. Mijn ervaring is dat de TEVA pleister beter plakt dan bijv.Sandoz. Deze zijn gemaakt van een vreselijk dun folie, en zijn ook nog eens statisch, waardoor de pleister niet op de huid maar elders kan belanden. Ook laat deze pleister snel los.
    De Teva is gemaakt van een dikker folie, en is inderdaad veel beter te plakken, en hecht ook echt drie dagen lang goed.

  5. over het veilig omgaan met nieuwe fentanyl pleisters. Graag niet op dunne folie dan begint de pleister al te krullen tijdens het op de huid plakken. Dan zit er al werkende stof op je handschoen, en niet meer zoveel op de pleister. Dus fabrikant graaf wat dikkere folie gebruiken, dat plak het beter en gladder op de huid.

  6. Zoals hierboven staat beschreven bij punt 4 Fentanyl is verslavend. Vind ik dit artikel morfine preparaten weer erg negatief neergezet. Vooral bij mensen die een kick willen ervaren, werkt het medicijn verslavend. Bij iemand die goed afgesteld is door de dokter vind je geen van deze ernstige verschijnselen. Er zijn veel artsen en patiënten huiverig voor het gebruik van deze preparaten, dus wat mij betreft niet echt een goed gekozen titel. Juist in de folders; feiten en fabels over morfine komt overal terug dat als morfine preparaten met de goede dosering voorgeschreven zijn er zeer zelden verslaving optreed.
   Verder een mooi geschreven artikel en ik denk zeker waardevol voor veel verpleegkundigen en verzorgenden

  7. Hoi Danny, douchen met de pleister is ook geen probleem maar als je huid door lang en heet douchen warmer wordt, dan gaan de bloedvaten wijder open staan waardoor de opname van de medicatie naar het lichaam versnelt en je dus meer dan het voorgeschreven binnen krijgt. Daarnaast is de pleister ook sneller leeg. Ik raad de mensen aan de straal niet op de pleister te richten en niet te heet te douchen.

  8. Ik zit op 175mg pleisters (1×100 1×75) en worden om de dag gewisseld omdat ze vrij snel loslaten in de hoeken en ik douche elke dag met de pleisters en douche staat rond de 39 graden, kan nergens in de gebruiksaanwijzing lezen dat ik er niet mee mag douchen.

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.