Ziekenhuispatiënten met een betere eiwitinname hebben minder complicaties en een kortere ligduur dan patiënten met een slechtere eiwitinname. Dat concludeert arts in opleiding tot specialist Dorian Dijxhoorn in haar proefschrift.
Zij registreerde precies hoeveel patiënten aten op de eerste dag waarop ze weer een volledige orale intake hadden en berekende hoeveel eiwit dat ingenomen voedsel bevatte. Dat zette zij af tegen de eiwitbehoefte op basis van het gewicht en BMI van de patiënt.
10% minder complicaties bij 10% hogere eiwitinname
Het bleek dat patiënten met een 10% hogere eiwitinname ongeveer 10% minder complicaties hadden tijdens hun verblijf in het ziekenhuis, en dat ze gemiddeld een kwart dag sneller met ontslag gingen. Het onderzoek vond plaats onder 637 patiënten op verschillende afdelingen. Helaas was het aantal deelnemers te klein om in de analyses een onderscheid te maken tussen milde en ernstige complicaties.
FoodforCare: 6 kleine maaltijden per dag
Deze studie was het tweede deel van een onderzoek naar het nieuwe maaltijdconcept FoodforCare, waarbij patiënten 6 kleine maaltijden per dag voorgeschoteld krijgen. Ze kunnen ter plekke kiezen uit 3 gerechten die worden opgediend in aardewerken bordjes, schaaltjes en potjes. De smaak, geur en voedingswaarde is aangepast op verschillende patiëntengroepen.
Waar met een traditionele ziekenhuismaaltijd minder dan een tiende van de patiënten hun eiwitbehoefte behaalde op de eerste en vierde dag van de ziekenhuisopname, was dat met FoodforCare-maaltijden respectievelijk 24 en 23%. Dat betekent echter dat meer dan driekwart van de opgenomen patiënten nog steeds niet de optimale inname van eiwitten behaalde.
Dorian Dijxhoorn. Hospital meal services. Proefschrift Radboud Universiteit Nijmegen, februari 2019
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account