Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleegkundige start eerste hospice voor jongeren

Voormalig kinderverpleegkundige Jacqueline Bouts is het allereerste hospice voor jonge mensen tussen de 16 en 35 jaar gestart.
Verpleegkundige start eerste hospice voor jongeren

'Vrienden komen regelmatig langs met een kratje bier, en er wordt regelmatig fast food besteld', vertelt Bouts in een interview in het nieuwste nummer van TvZ, vakblad voor verpleegkundig experts. Bouts werkte 25 jaar als kinderverpleegkundige en merkte dat ongeneeslijk zieke 18-plussers een vergeten groep zijn in de gezondheidszorg. 'Op de kinderafdeling van een ziekenhuis kan en mag alles. Maar daarna verhuis je naar een afdeling waar vooral 70-plussers liggen en mag je ouder niet meer blijven slapen. Daarom bedacht ik Xenia, een hospice waar je niet tussen de ouderen zit, met veelal jonge verpleegkundigen en vrijwilligers.'

Xenia staat middenin het bruisende centrum van Leiden en de vrijwilligers zijn vooral studenten. Bijzonder aan Xenia is dat jongeren er ook terecht kunnen voor respijtzorg, om de mantelzorgers te ontlasten. Het mooiste compliment van een mantelzorger kan Bouts zich goed herinneren: "Ik voel de liefde voor mijn man terugkomen", vertelde een vrouw wier man in Xenia lag. Samen hadden ze een dochter van vier. De man had een hersentumor en vergat steeds dingen, wat een druk op de relatie zette. Toen Xenia de vrouw zorg uit handen nam, kon ze hem weer zien als de persoon die hij was, in plaats van de patiënt voor wie ze moest zorgen. Die waardering is geweldig.'

Kijk voor meer info op www.xeniahospice.nl

Klik hier voor een abonnement op TvZ, hét vakblad voor verpleegkundig experts

Redactie TvZ

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.