Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Start onderzoek gezondheid verpleegkundigen

Deze maand start een groot onderzoek naar de mogelijke relaties tussen het beroep en de gezondheid van 200.000 verpleegkundigen en voormalig verpleegkundigen.
voeten

De Nightingale Studie wordt uitgevoerd door het NKI-AVL in Amsterdam in samenwerking met het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) van de Universiteit Utrecht.

 

Onduidelijkheid

Aanleiding voor het onderzoek is de onduidelijkheid over de invloed van beroepsmatige blootstellingen op de gezondheid van verpleegkundigen. Er zal onder meer gekeken worden naar nachtwerk, het in aanraking komen met medicijnen (zoals cytostatica) en het werken met bepaalde apparatuur (zoals MRI of röntgenapparatuur). Ziektes als kanker, hart- en vaatziekten en neurologische aandoeningen zullen worden bestudeerd.

 

Nachtwerk

'Het is op dit moment niet duidelijk of nachtwerk de kans op borstkanker vergroot,' licht onderzoeker en projectcoördinator dr. Anouk Pijpe (NKI-AVL) toe, 'dierproeven laten zien dat een verstoord dag-nachtritme het risico op borstkanker kan verhogen, maar of dat ook voor mensen geldt is onduidelijk. Er is nog weinig goed onderzoek. Vaak worden registraties van werk- en ziektegegevens met elkaar gekoppeld zonder de mensen zelf te benaderen. Er wordt dan geen rekening gehouden met andere beroepsmatige blootstellingen en leefgewoonten, zoals alcoholgebruik en lichaamsbeweging. Met de Nightingale Studie proberen we dit te ondervangen door die factoren ook in kaart te brengen.'

 

Uitnodiging

Via het BIG-register worden eind deze maand alle 200.000 BIG-geregistreerde verpleegkundigen tussen de 18 en 65 jaar aangeschreven. Aan hen wordt gevraagd een deelnemersverklaring en een vragenlijst op internet in te vullen. Het maakt niet uit of iemand wel of niet werkt als verpleegkundige, of wel of niet ziek is. Iedereen die uitgenodigd wordt komt in aanmerking en iedere deelnemer is even waardevol. Hoe meer vrouwen de toegestuurde vragenlijst invullen, hoe eerder er duidelijkheid zal komen over de veiligheid van het werken als verpleegkundige. Als er verhoogde risico's ten gevolge van bepaalde blootstellingen blijken te zijn, dan zou dat kunnen leiden tot veranderingen in de werkomstandigheden, terwijl veel ongerustheid zou worden weggenomen als dat niet zo is.

 

Auteur: Redactie TvZ

Bron: Nursing / V&VN

Bron

TvVOnline redactie

Gerelateerde tags

7 reacties

 • no-profile-image

  Krelis

  Waarom de mannen niet? Ik ben er een. De afgelopen 19 jaar bijna alleen nachtdiensten gewerkt.

 • no-profile-image

  Ieke

  Ook al ben ik een vrouw, mijn mannelijke collegae zijn niet immuun voor aandoeningen hoor. Fijn dat er een onderzoek komt, maar neem de mannen mee in de lijsten.

 • no-profile-image

  Ieke

  Wat jammer dat de mannen inderdaad uitgesloten zijn. Hé ik ben een vrouw, maar mijn mannelijke collegae zijn zeker niet immuun voor ernstige aandoening hoor.

  Dat er onderzoek wordt gedaan is alleen maar goed, maar neem iedereen dan.

 • no-profile-image

  pierre

  Hoe meer vrouwen de toegestuurde vragenlijst invullen, hoe eerder er duidelijkheid zal komen over de veiligheid van het werken als verpleegkundige.

  Ik begrijp dat mannen het dus niet in hoeven te vullen? De verhoogte kans op prostaat kanker bij mannen in combinatie met nachtdiensten wordt ook niet genoemd.

 • no-profile-image

  C Jacobs

  ben een verpleegkundige met borstkanker ben zeer beniuwd naar de uitkomst van dit onderzoek

 • no-profile-image

  Jacky

  Goed initiatief wel jammer dat men verzorgenden van het onderzoek uitsluit. Zij werken ook onregelmatig, nachtdiensten, met medicatie. Er zijn ook verzorgenden die in het ziekenhuis werken.

 • no-profile-image

  MArja Tames

  Wat geweldig dat dit onderzoek vam start gaat.Dit kan inzicht geven en invloed hebben op het wel of niet langer door werken in deze sector. De zwaarte en intensiteit van dit mooie vak wordt te vaak zwaar onderschat.

  Ik wacht het met belangstelling af.

  MArja

Of registreer je om te kunnen reageren.