Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Aly van der Meij-de Leur overleden

Op 24 november is Aly van der Meij-de Leur op 84-jarige leeftijd overleden. Zij was de auteur van het standaardwerk ‘Van Olie en Wijn’ over de geschiedenis van de verpleegkunde, de geneeskunde en de sociale zorg.
Van Olie en Wijn

‘Van Olie en Wijn’ werd van 1971 tot 1996 op alle landelijke opleidingen verpleegkunde gebruikt. Het stond op de boekenplank van elke leerlingverpleegster en heeft daarmee een grote invloed gehad op de emancipatie van de verpleegkundige beroepsgroep. ‘Van Olie en Wijn’ straalde uit dat verpleegkundigen trots mogen zijn op hun beroep, de verpleging.

 

Van der Meij gaf vanaf de oprichting in 1961 geschiedenisles aan de School voor Verpleegkundigen van de Vrije Universiteit in Amsterdam. In de kelder van de school richtte zij een museum in met oude verpleegkundige objecten waarvan een aantal later terecht kwam bij het Florence Nightingale Instituut (FNI). Nannie Wiegman, directeur van het FNI, is zelf een oud-leerling van Aly van der Meij.

 

Aly van der Meij – de Leur is tot op hoge leeftijd enorm geïnteresseerd gebleven in de geschiedenis van de verpleging. Ze vond het een verarming dat de huidige verpleegkunde studenten geen geschiedenis meer krijgen tijdens hun opleiding. Volgens haar viel juist uit die rijke historie te leren wat verplegen was en hoe je dat vak moest uitoefenen. Vanuit die passie heeft ze essentieel werk verzet.

 

Zie ook: In memoriam Ali van der Meij - de Leur, website Florence Nightingale Instituut 

 

Auteur: redactie TvZ, Harriët Teijen

TvVOnline redactie

2 reacties

 • no-profile-image

  helena

  ach, zuster van der Meij, zoals wij haar noemden. ze vertelde bevlogen over de geschiedenis van de verpleegkunde en we hebben lang een museum gehad in de kliniek waar zij verantwoordelijk voor was.

  ze verzorgde er ook rondleidingen. haar boek van olie en wijn heb ik altijd bewaard.

 • no-profile-image

  Tineke

  Ach, nog les van haar gehad. Geweldige vrouw!

Of registreer je om te kunnen reageren.