Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Hieldecubitus voorkomen

Decubitus komt in meer dan een derde van de gevallen voor op de hielen. Toch is hieldecubitus eenvoudig te voorkomen.

Decubitus komt in meer dan een derde van de gevallen voor op de hielen. Toch is hieldecubitus eenvoudig te voorkomen, zo blijkt uit deze casus over een 72-jarige intensivecarepatiënt. De oplossing: gebruik de techniek van de ‘zwevende hielen’, in combinatie met wisselligging.

Download hieronder het artikel 'Hielen vrij, iedereen blij' uit Nursing mei 2011.

Redactie Nursing.nl

5 reacties

 • no-profile-image

  Norinda Scharbaai

  Mooi Artikel,
  IK WERK OP EEN CHIRURGISCHE AFDELING IN HET SINT ELIZABETH ZIEKENHUIS OP CURACAO ZIT IN WERGROEP DECUBITIS EN WERK VEEL AAN PREVENTIE.WIJ GEBRUIKEN KUSSENS OM TE HIELEN TE LATEN ZWEVEN SAMEN MET WISSELLIGGING.OOK SPECIALE HIELKUSSENS.HET HELPT

 • no-profile-image

  Barend

  @manuela: even in google intypen 'slangenkussen' en bij'afbeeldingen kijken. Enorm veel foto's!

 • no-profile-image

  Anneke

  Ik weet niet waar jij werkt, M.Mulder, maar ik werk ook in de thuiszorg (als verpleegkundige) en ik kan je verzekeren dat er bij ons al vele jaren niet meer met ijsblokjes gewerkt wordt en er wordt ook niet gewreven.Wij proberen de hielen zoveel mogelijk vrij te leggen.
  In ons team wordt er wel op een gelijkwaardige manier met verzorgenden en verpleegkundigen om gegaan.Dat vind ik vanzelfsprekend.Je verhaal komt op dit punt nogal negatief over.Niet leuk werken voor je, denk ik.

 • no-profile-image

  Manuela

  Jammer dat er geen foto van z'n slangenkussen aan het artikel is toegevoegd. Ik werk in een verpleeghuis en wil graag weten hoe z'n kussen eruit ziet.

 • no-profile-image

  M.Mulder

  Mooi artikel hierover.
  Ik werk in de thuiszorg als verzorgende en ik kom regelmatig wijkverpleegkundigen tegen.
  De meeste ijzen en wrijven nog steeds tegen decubitus.
  Ik hoop dan ook dat dit artikel door dezelfde wijkverpleegkundigen word gelezen, want ik mag er niets over zeggen. Ik ben toch maar een verzorgende, en moet niet net doen alsof ik alles weet.
  Dit artikel bevestigd maar weer dat het bewezen is dat wrijven allang achterhaald is!

Of registreer je om te kunnen reageren.