Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Verpleegkundigen weten weinig van wondzorg bij diabetes'

Diabetesverpleegkundige Guusje Neijens deed onderzoek naar diabetes en wondzorg in de thuiszorg. Er blijkt een groot verschil te zijn in wondgenezing tussen patiënten met en patiënten zonder diabetes. Nursing stelt 3 vragen aan Neijens.
'Verpleegkundigen weten weinig van wondzorg bij diabetes'
Foto: Wim van Ophem

1. Is er bij verpleegkundigen veel onwetendheid wat betreft wondzorg en diabetes?

'Ja, soms modderen verpleegkundigen maanden aan met een wond die maar niet wil genezen en niemand vraagt of de patiënt diabetes heeft. Of het is wel bekend, maar er wordt geen aandacht aan besteed. Verpleegkundigen experimenteren met allerlei verbandmiddelen en niemand denkt aan behandeling 'van binnenuit'. Er is nauwelijks evidence voor verschillende verbandmaterialen. In de thuiszorg heb ik samen met acht hbo-v studenten een onderzoek gedaan onder ruim 700 patiënten. Uit de analyse bleek dat bij 55 procent van de mensen met een wond ook sprake was van diabetes. Ook duurde de wondgenezing vaak onnodig maanden langer.'

2. Hoe heeft diabetes invloed op wondgenezing?

'Diabetes en een wond reageren per definitie op elkaar. Diabetes verandert eiwitstructuren, de circulatie, de pijnsensatie en de opbouw van de huid. Allemaal factoren die invloed hebben op de wondgenezing. Uit de literatuur is bekend dat wondgenezing stagneert bij een glucosewaarde van > 9 mmol/l en een slechte voedingstoestand. De vraag is: wat is een goede voedingstoestand? De NANDA kent de verpleegkundige diagnose van de voedingstoestand, maar we weten nog onvoldoende over de koppeling hiervan aan bloedglucose. Voor mijn Master Zorgtraject Ontwerp onderzoek ik de correlatie tussen voedingstoetsen, diabetes en de kans op wondgenezing. En wat we moeten weten en meten van de bloedglucose om de wondgenezing te bespoedigen.'

3. Heb je al praktische tips voor verpleegkundigen?

'Vraag aan iedere wondpatiënt of er sprake is van diabetes. Benoem de diabetes ook in het overleg met de huisarts en de praktijkondersteuner. Wees terughoudend met voedingsadvies, omdat een terloops advies als 'neem wat energierijke voeding' kan leiden tot ontregeling van de bloedglucose. Ook pijn levert stress op die de bloedglucose doet stijgen. Allemaal zaken die invloed hebben op de wondgenezing van een diabetespatiënt. Daar moeten verpleegkundigen zich bewust van worden.'

Diabetesverpleegkundige Guusje Neijens spreekt ook op het Wondzorgcongres 20 mei in de Reehorst in Ede. Ze zal dan vertellen over de algemene wondzorg bij mensen die ook diabetes hebben. Meer informatie >>>

Marloes Oelen

2 reacties

  • T. de Ruyter

    Onderliggende factoren kunnen wondgenezing altijd negatief beïnvloeden. Schakel sneller wond verpleegkundigen in of verwijs sneller door naar Dermatologie, zodat een cliënt een toename ervaart in zijn kwaliteit van leven.

  • zuster Pien

    Bijzonder interessant, ik wil er zeker meer van weten. En dan met name de verschillen tussen een cliënt met en zonder diabetes.
    Zou er een relatieve eenvoudige wondzorgadvies kaart van kunnen komen of zo iets?

Of registreer je om te kunnen reageren.