Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Stage cardiologie

Mijn eerste ziekenhuisstage is al twee weken op gang. Een afdeling waar voornamelijk cardiale patiënten liggen. Het is totaal anders vergeleken met mijn vorige stage en dus ook erg wennen. Maar dat neemt niet weg dat ik het super interessant vind.

Toen ik mijn eerste stage liep in een verzorgingshuis werd ik omringd door verzorgenden en leerling-verpleegkundigen. Maar dat is nu anders, er zijn zoveel verschillende disciplines waarmee je te maken krijgt. De fysiotherapeuten, voedingsassistenten, arts-assistenten en artsen om maar wat te noemen. Waar ik in het verzorgingshuis gewend was om de gehele zorg van een patiënt op me te nemen is dat nu anders.

De voeding wordt nu geregeld door de voedingsassistenten, de fysio door fysiotherapeuten en de mensen van het patiëntenvervoer nemen zo nu en dan de patiënten mee naar andere afdelingen. De overdracht en samenwerking zijn hierbij van zeer groot belang. Wekelijks wordt er dan ook een multidisciplinair overleg (mdo) gehouden met alle disciplines omtrent de patiënt. De verpleegkundige vertelt hoe het gaat met de patiënt en heeft de controles paraat (tensie, pols, temp, eventueel gewicht en saturatie), De fysiotherapeut heeft de voortgang qua mobilisatie in de gaten gehouden en de arts vertelt aan de hand van de gegeven informatie hoe het verder zal gaan.

Er komt in de eerste weken ontzettend veel tegelijk op je af, maar stapsgewijs ontdek ik steeds meer de structuur van de afdeling. Ik zelf ben vooral bezig met de ADL en controles. Zo meet ik de bloeddruk en temperatuur. En als de patiënt bijvoorbeeld hartfalen heeft is het van belang voor de arts dat de patiënt ook gewogen wordt. Hetzelfde geldt voor de saturatie bij bijvoorbeeld COPD-patiënten.

Dit gaat een hele leuke en interessante stage worden. Ik ben ook blij dat ik veel te maken heb met cardiologie, want dat vond ik altijd al interessant. En ja, ik ben nog steeds trots dat ik leerling-verpleegkundige ben!

2 reacties

 • no-profile-image

  Lieke

  Hee,
  Verassend om te lezen dat je leerling verpleegkundige bent in het ziekenhuis in groningen. Ik ben dit namelijk zelf ook. Ik ben nu al een half jaar leerzaam & werkzaam in het ziekenhuis.
  Ik vind het geweldig! Ondanks een paar kleine tegenslagen heb ik er ontzettend veel plezier in om de kennis die ik opdoe en opgedaan heb in de schoolbanken nu in de praktijk te brengen.
  Succes!

 • no-profile-image

  Jos

  zorg dat je mee kunt naar het overleg met cardioloog en artsvisites joh. Dat is ook erg leerzaam weet ik uit ervaaring toen in zo'n stage deed

Of registreer je om te kunnen reageren.