Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Sonde plaatsen met een transmitter

Het gebruik van een elektromagnetische transmitter maakt het plaatsen van een duodeunum- en jejenumsonde eenvoudiger en patiëntvriendelijker. En het spaart tijd. Een uitleg van de werkwijze.

Het systeem (Cortrak®) bestaat uit een monitor en een ontvanger, die op de borstkas van de patiënt ligt. Daarbij hoort een speciale voedingssonde, met aan de tip van de voerdraad een elektromagnetische transmitter die voortdurend signalen uitzendt. Die signalen worden opgevangen door het apparaat op de borstkas, dat weer correspondeert met de monitor.

Werkwijze

Niet iedere patiënt komt voor deze methode in aanmerking. Contra-indicaties voor het inbrengen van de sonde zijn bijvoorbeeld een gewijzigde anatomie na een chirurgische ingreep en operaties en/of maligniteiten in het hoofd- en halsgebied (voor meer contra-indicaties en indicaties, zie tabel op deze pagina). Bij patiënten die geïntubeerd zijn, kun je dit systeem ook toepassen.

De volledige uitleg van de werkwijze vind je in Nursing december 2013. Hieronder vind je een fotoreportage waarin de basisstappen worden uitgebeeld. Als abonnee kun je artikelen nabestellen. Abonneren?

Meer informatie vind je ook op Gevoed met kennis.

Foto

 • Check het dossier van de patiënt op contra-indicaties. Leg de materialen klaar op de kar. Gebruik een matje als werkveld.

  Check het dossier van de patiënt op contra-indicaties. Leg de materialen klaar op de kar. Gebruik een matje als werkveld.

  Foto: Anja Boot
 • Op de foto de ontvanger die op de borst van de patiënt wordt geplaatst. Links de voerdraad met aan de top de transmitter, rechts de voedingssonde. De tip van de voedingssonde is vrij dik, wat het doorvoeren in de neus-keelholte pijnlijk kan maken. Verdoof daarom altijd met wat verdovingsgel.

  Op de foto de ontvanger die op de borst van de patiënt wordt geplaatst. Links de voerdraad met aan de top de transmitter, rechts de voedingssonde. De tip van de voedingssonde is vrij dik, wat het doorvoeren in de neus-keelholte pijnlijk kan maken. Verdoof daarom altijd met wat verdovingsgel.

  Foto: Anja Boot
 • Plaats de ontvanger op de kruising van het borstbeen, met de ronde punt omhoog. Controleer of de ontvanger is aangesloten op de monitor zodat je daarop de weg die de transmitter aflegt kunt volgen.

  Plaats de ontvanger op de kruising van het borstbeen, met de ronde punt omhoog. Controleer of de ontvanger is aangesloten op de monitor zodat je daarop de weg die de transmitter aflegt kunt volgen.

  Foto: Anja Boot
 • Breng de sonde in en controleer op de monitor of hij de juiste weg volgt.

  Breng de sonde in en controleer op de monitor of hij de juiste weg volgt.

  Foto: Anja Boot
 • Bij een normale anatomie ligt de maag in het linkeronderkwadrant op het scherm en de pylorus ongeveer op het midden van het linker- en rechteronderkwadrant. Het kleine scherm linksonderin wordt actief zodra de sonde de pylorus passeert en zich naar de diepte verplaatst. Je ziet dan als het ware een 3D beeld van de locatie van de sonde. Daarna is het meestal eenvoudig om de sonde verder op te voeren in de dunne darm.

  Bij een normale anatomie ligt de maag in het linkeronderkwadrant op het scherm en de pylorus ongeveer op het midden van het linker- en rechteronderkwadrant. Het kleine scherm linksonderin wordt actief zodra de sonde de pylorus passeert en zich naar de diepte verplaatst. Je ziet dan als het ware een 3D beeld van de locatie van de sonde. Daarna is het meestal eenvoudig om de sonde verder op te voeren in de dunne darm.

  Foto: Anja Boot
 • Verwijder de voerdraad en spuit de sonde door met lauwwarm water om te checken of er niets is afgekneld. Fixeer de sonde bij de neus. Bewaar de voerdraad in een zakje bij de patiënt, voor als je in een later stadium opnieuw de positie van de sonde moet controleren. De sondevoeding kan nu direct worden aangesloten.

  Verwijder de voerdraad en spuit de sonde door met lauwwarm water om te checken of er niets is afgekneld. Fixeer de sonde bij de neus. Bewaar de voerdraad in een zakje bij de patiënt, voor als je in een later stadium opnieuw de positie van de sonde moet controleren. De sondevoeding kan nu direct worden aangesloten.

  Foto: Anja Boot

Marloes Oelen

Of registreer je om te kunnen reageren.