Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

MRSA moet hard aangepakt

Nederland moet verspreiding van de ziekenhuisbacterie MRSA hard blijven aanpakken.
MRSA moet hard aangepakt

 
Loslaten van de strikte aanpak leidt tot een grote toename van de bacterie, waardoor de kosten van de behandeling ook sterk zullen oplopen. Dat heeft de Gezondheidsraad geschreven in een advies aan minister Hans Hoogervorst (Volksgezondheid). Hij had om het advies gevraagd omdat de huidige aanpak nogal prijzig is.
 
Meer onderzoek
Sinds 2002 komt MRSA vaker voor in Nederland maar over de manier waarop de bacterie om zich heen grijpt is nog maar weinig bekend, merkte de Gezondheidsraad. Daarom moet daar meer onderzoek naar gedaan worden.
 
Resistentiegevaar
Door het strikte beleid slaagt Nederland er in vergelijking met andere Europese landen goed in de bacterie in toom te houden. De Gezondheidsraad verwijst naar Engeland, dat een soepeler opstelling moest bekopen met een sterke stijging van het aantal MRSA-infecties. Dat kost niet alleen veel geld omdat meer mensen veel langer in het ziekenhuis moeten blijven, maar het brengt ook het gevaar met zich mee dat de bacterie sneller resistent wordt en de bacterie niet meer gevoelig is voor antibiotica.
 
Ziek
Voor gezonde mensen levert de bacterie weinig gevaar op, maar patiënten met wonden, infusen of een zwakke gezondheid kunnen er knap ziek van worden of er zelfs aan doodgaan.
 

 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.