Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Voorlichtingsproject wint Verpleegkundeprijs

MAARSSEN - Het projectvoorstel 'Voorlichting op maat' van verpleegkundig teamleider Basil Waldmann van het VUmc heeft de Verpleegkundeprijs 2006 gewonnen. De prijs maakt het mogelijk om het project daadwerkelijk in de praktijk uit te voeren.

 
Waldmann, teamleider op de afdeling Neurologie van het VUmc, wil met zijn project patientenvoorlichting meer op de kaart zetten.
 
Verpleegkundigen moeten er volgens Waldmann echt voor gaan zitten om kennis over te dragen aan patienten en hun familie. 'Veel patiënten die bijvoorbeeld een CVA hebben gehad, weten niet veel over hun aandoening en waar ze mee te maken zullen krijgen. Je ziet vaak dat verpleegkundigen wel vanalles vertellen, maar tijdens het wassen of andere verzorgende handelingen', zegt Waldmann. 'Het project heeft tot doel om dat te veranderen: de voorlichting moet structureler en men moet er de tijd voor nemen.'
 
Vertaalbaar
Samen met neurologieverpleegkundige Melanie Poudenroijen van zijn afdeling heeft Waldmann het prijswinnende projectvoorstel opgezet. Het richt zich met name op de voorlichting aan CVA-patiënten en familie, maar is ook vertaalbaar naar andere ziektebeelden. Hoofdpunten zijn de voorlichting tijdens over waar de patiënt op welk moment in zijn opname staat en het zoveel mogelijk persoonsgericht voorlichten. 'Patiënten weten vaak niet hoever ze van ontslag zijn verwijderd, in welke fase van de opname ze zitten', ligt Waldmann toe. 'En algemene informatie uit een folder of van een site is niet altijd op hen van toepassing. Met ons project willen we bewerkstelligen dat verpleegkundigen persoonsgericht gaan voorlichten.'
 
Realiseren
Door de Verpleegkundeprijs van het VUmc te winnen, heeft Waldmann de kans om het project op zijn afdeling te realiseren. Duizend euro en een dag per week om eraan te werken, gedurende een half jaar, brengt de teamleider een heel eind op weg. 'We beginnen in augustus, na een gedegen literatuuronderzoek over voorlichting, op onze afdeling. Later kunnen we uitbreiden naar andere afdelingen in of buiten het ziekenhuis', zegt Waldmann.
 
Innovatief
De Verpleegkundeprijs is uitgereikt op de Dag van de Verpleging. Ook in het UMC Groningen is een innovatieve verpleegkundige beloond met duizend euro. Daar won een verpleegkundige die een interne website heeft opgezet met multidisciplinaire richtlijnen voor delirium.
 

Redactie Nursing - Brenda Kluijver

Gerelateerde tags

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.