Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Hartcentra moeten sterfte per kwartaal melden

DEN HAAG - De Nederlandse hartcentra moeten sterftegevallen onder hun patiënten voortaan per kwartaal melden. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft dat deze week bekendgemaakt. De maatregel gaat volgend jaar januari in.
Hartcentra moeten sterfte per kwartaal melden

 
Als ziekenhuizen bezwaar hebben tegen de nieuwe registratieverplichting, moeten ze dat zo snel mogelijk melden. De inspectie zal de ziekenhuizen dan komend najaar uitgebreid controleren op de kwaliteit van hun werk.
Het lijkt misschien op een strafmaatregel, erkent een woordvoerder van de inspectie, maar de inspectiedienst wil zo snel mogelijk inzicht hebben in de kwaliteitsprestaties van de hartcentra.
 
Dwingen
De IGZ kan de ziekenhuizen formeel niet dwingen de sterfgevallen bij te houden. 'Maar als ziekenhuizen het niet doen, kunnen we hen wel extra goed controleren', zegt de woordvoerder.
 
Andere behandelingen
De IGZ voert deze maatregel in nadat afgelopen winter bekend was geworden dat bij de afdeling hartchirurgie van het UMC St Radboud in Nijmegen meer patiënten stierven dan elders. Het nieuws lekte toevallig uit via een onderschepte e-mail.
 
Kankercentra
Nader onderzoek wees uit dat er al lange tijd van alles mis was op de afdeling. De inspectie hoopt met de nieuwe aanpak te voorkomen dat soortgelijke problemen zich opnieuw voor kunnen doen.
De inspectie wil in de toekomst ook andere medische behandelingen met een hoog risico op overlijden gaan controleren. De organisatie denkt daarbij aan behandelingen op de intensive care en kankercentra.
 
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.