Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Meer hartschade door chemotherapieBeschadiging van het hart als gevolg van chemotherapie verergert als de jaren verstrijken. Dit blijkt uit een langdurige studie onder volwassenen die als kind of jong-volwassene voor een bottumor werden behandeld met doxorubicine.
Meer hartschade door chemotherapieHet onderzoek is uitgevoerd door de afdeling kinderoncologie van het UMC Groningen. De onderzoekers pleiten ervoor dat patiënten die behandeld worden met medicijnen behorend tot de groep anthracyclines, regelmatig een echocardiografie krijgen. Zij publiceerden onlangs over hun studie in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Annals of Oncology’.


Hartonderzoek
In het onderzoek zijn 22 patiënten, die zijn behandeld voor een kwaadaardige bottumor met een gemiddelde tot hoge dosis doxorubicine, gedurende gemiddeld 22 jaar gevolgd. In deze periode kregen zij meerdere malen een hartonderzoek.
 
Geen hartklachten
‘De meeste patiënten die zijn behandeld met doxorubicine en die hartafwijkingen laten zien bij een echocardiografie, hebben geen hartklachten. We moeten deze patiënten blijven controleren en zonodig medicatie geven om hun hartfunctie te stabiliseren en te voorkomen dat hartklachten ontstaan. Daarbij moeten patiënten hun levensstijl aanpassen door te stoppen met roken, op hun gewicht te letten en voldoende te bewegen,’ aldus drs Brouwer, arts-onderzoeker kinderoncologie.
 
Uitbreiding
De afdeling Kinderoncologie zal het huidige onderzoek uitbreiden naar kinderen en jongvolwassenen met andere vormen van kanker die ook een behandeling hebben gehad die schadelijk voor de hartspier kan zijn.redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.