Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Meer onderzoek nodig naar verband borstkanker en nachtdienst

DEN HAAG - De Gezondheidsraad gaat nader onderzoeken hoe het kan dat vrouwen die jarenlang vaak nachtdienst draaien, een grotere kans op borstkanker hebben.

De Gezondheidsraad, een adviesorgaan van de regering, schrijft dat in een rapport dat donderdag is aangeboden aan staatssecretaris Henk van Hoof van Sociale Zaken. Volgens de raad is verder onderzoek nodig, omdat niet duidelijk is of er een oorzakelijk verband is.

Onvolledig
Onderzoek in de Verenigde Staten onder verpleegkundigen wees eerder ook al op een verband. De Gezondheidsraad noemt die studie echter onvolledig. Zo was niet duidelijk wat onder nachtwerk werd verstaan. Uit de Amerikaanse studie blijkt dat verpleegkundigen na twintig of dertig jaar nachtdienst anderhalf keer zo vaak borstkanker krijgen in vergelijking met collega's die overdag werken.

Verklaring
De Gezondheidsraad geeft als mogelijke verklaring dat door de chronische verstoring van het dag- en nachtritme de aanmaak van het hormoon melatonine wordt beïnvloedt. De verstoorde melatonineproductie zou te maken hebben met de aanwezigheid van borstkanker. Volgens de Gezondheidsraad is deze stelling niet bewezen.

De Gezondheidsraad vindt het niet nodig om vrouwen die veel nachtdiensten draaien extra te screenen op kanker.


Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.