Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Body-mass index (BMI) onbetrouwbare maat

ROCHESTER- De body mass index (BMI) blijkt een onbetrouwbare maat om het effect van overgewicht op hart- en vaatproblemen te bepalen.

Dat concluderen onderzoekers van de Mayo Clinic in het Amerikaanse Rochester.

 
Studies
Dat obesitas een risicofactor is voor hartfalen, is bekend. Maar uit verschillende studies komt geen eenduidig beeld naar voren over het effect van overgewicht op een bestaand hart- en vaatprobleem. De onderzoekers selecteerden veertig studies onder 250 duizend mensen met hartklachten. De studies, waarin BMI als een maat voor obesitas werd gebruikt, geven schattingen van het overlijdensrisico van obese patiënten met hart- en vaatziekten.
 
Sterftekans
Mensen met een lage BMI bleken een verhoogde sterftekans te hebben. Te zware deelnemers hadden het laagste risico van overlijden in het algemeen, en van overlijden door hartfalen in het bijzonder. Patiënten met ernstig overgewicht (BMI hoger dan 35) hadden geen verhoogde algemene overlijdenskans. Wel liepen ze het grootste risico op overlijden door een
cardiovasculair incident.
 


Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.