Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleeg- en verzorgingshuizen moeten koeler

MAARSSEN – De Nederlandse Vereniging van Verpleeghuisartsen (NVVA) vindt dat alle verpleeg- en verzorgingshuizen een goed koelsysteem moeten hebben.

Direct na de zomer wil de NVVA overleggen met andere betrokken partijen over eisen die aan het ministerie van VWS en de politiek kunnen worden voorgelegd. Aanleiding zijn de problemen die de recente hittegolf in veel instellingen heeft veroorzaakt, met als dieptepunt het overlijden van drie patiënten in het Nieuwegeinse verpleeghuis De Geinsche Hof. Volgens de NVVA mag de temperatuur in zorginstellingen nooit boven de 25,5 ° C uitkomen.
 
Verhoogd sterftecijfer
De NVVA wijst erop dat al in 1998 in een onderzoek onder leiding van professor Jos Schols is aangetoond dat er een duidelijke samenhang is tussen extreem hoge temperaturen en een verhoogd sterftecijfer bij kwetsbare ouderen. 'De ontwikkelingen in de afgelopen weken hebben laten zien hoe serieus we dit onderzoek moeten nemen', zegt Beer Liedmeier, woordvoerder van de NVVA. 'Het betekent wat ons betreft dat we het hier niet bij kunnen laten.'
 
Norm verantwoorde zorg
Liedmeier vindt dat de aanwezigheid van een goed koelsysteem deel moet gaan uitmaken van de norm voor verantwoorde zorg, zoals die vorig jaar door betrokken partijen (AVVV, NVVA en Actiz) is opgesteld. 'We moeten met deze partijen hard maken waarom dit een prioriteit is, zodat we dat aan de politiek duidelijk kunnen maken.'
 

 
Lees ook de weblogvan verpleegkundige Joanneke over de hitte.

Redactie Nursing – Frans Glissenaar

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.