Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

MC Leeuwarden beste ziekenhuis

MAARSSEN - Het Medisch Centrum Leeuwarden is volgens het AD het beste ziekenhuis van Nederland. Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland en het Sint Antonius in Nieuwegein belandden dit jaar op nummer twee en drie.

De Oosterscheldeziekenhuizen in Goes en Zierikzee staan onderaan de Ziekenhuis Top 100 die de krant zaterdag voor de derde keer publiceerde. Het Diakonessenhuis uit Utrecht slaagde er in om voor de derde keer de top-10 te halen.

 
Beter
De nummer één van vorig jaar, het St.Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal, staat nu op nummer vijftig. Dat is niet omdat het slechter presteert dan vorig jaar, maar omdat de andere ziekenhuizen beter zijn geworden, stelt de redactie.
 
Decubitus
Het AD concludeert dat patiënten in de meeste ziekenhuizen beter af zijn dan vorig jaar . Zo daalde het aantal mensen met decubitus aanzienlijk en voeren veel meer ziekenhuizen een goed postoperatief pijnbeleid. Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) doen ziekenhuizen het zoveel beter, juist door de aandacht in de media. Soms wordt het bereiken van een hoge plaats in de top 100 van het AD ook genoemd in het beleidsplan van een ziekenhuis.
 
Oordeel patiënt
De Top 100 is gebaseerd op dertig punten die zijn opgesteld door de IGZ, brancheorganisaties van ziekenhuizen en medisch specialisten. Er is gekeken naar medische aspecten als het percentage doorligwonden, pijnbestrijding, het tijdig opereren van gebroken heupen en snelle diagnose van mogelijke borstkanker. Daarnaast telt het oordeel van de patiënt over dienstverlening mee.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.