Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Desinfectie in ziekenhuis onvoldoende

Het is slecht gesteld met de desinfectie in ziekenhuizen. Dat zegt de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ) in een gisteren verschenen rapport.
Desinfectie in ziekenhuis onvoldoende

 
De meeste instellingen hebben de introductie van nieuwe desinfectie-middelen niet goed geregeld en tweederde van de ziekenhuizen controleert niet of desinfectiemiddelen wel goed worden gebruikt, blijkt uit het rapport . Hygiënisten worden te weinig ingeschakeld en verpleegkundigen en artsen praten vrijwel niet over desinfectie.
 
Landelijke richtlijnen
Ook hebben veel ziekenhuizen eigen regels die niet voldoende in lijn blijken te zijn met de landelijke richtlijnen voor desinfectie, opgesteld door de Werkgroep Infectie Preventie. Een op de drie instellingen gebruikt zelfs middelen die deze werkgroep afraadt.
 
Wetgeving
Verder hebben ziekenhuizen moeite met de ingewikkelde en strenge regelgeving die het moeilijk maakt om middelen te gebruiken die ze wel nodig hebben. Zo schrijven de landelijke richtlijnen het gebruik van chloor voor in een concentratie die volgens de wet niet mag. Ook het meest gebruikte en meest effectieve desinfectiemiddel alcohol 70 procent mag eigenlijk niet voor dit doel ingezet worden.
 
Gedoogd
Minister Hans Hoogervorst (Volksgezondheid) laat weten voor dit probleem een oplossing te zoeken. Tot die gevonden is, gedoogt de inspectie het gebruik van deze desinfectiemiddelen omdat ze belangrijk zijn voor de veiligheid van de patiënt.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.