Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleegkundigen zeggen baan op uit onvrede

Els Hoogstraten en Menno van Hoeve, twee gemotiveerde verpleegkundigen, namen per 1 januari ontslag bij het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Ze vinden dat ze patiënten geen kwaliteit van zorg meer kunnen bieden.
Verpleegkundigen zeggen baan op uit onvrede

 

Els Hoogstraten (41): 'We hopen dat collega's elders in het land ons verhaal herkennen. En ook de patiënten. Mensen weten nauwelijks wat er gaande is in de ziekenhuizen. En wij vragen ons af of de regering eigenlijk wel weet wat ze aan het doen is.'
 
Prestatiecontract
De verpleegkundigen kunnen de zorg die ze bieden niet meer voor zichzelf verantwoorden. Ze hebben te maken met de grote efficiëncyslag in de ziekenhuizen. Deze is het gevolg van het prestatiecontract dat de ziekenhuizen in 2004 met de regering afsloten. Ook de invoering van de marktwerking en concurrentie in de zorg noopt de ziekenhuizen tot doelmatigheid. Het Erasmus MC in Rotterdam heeft daartoe een ambitieus programma op poten gezet: 'Ruimte voor nieuw'. Het plan is om in de komende jaren tien procent doelmatiger te werken, zodat geld wordt vrijgespeeld voor nieuw beleid.
 
Onderzoeksbureau
Menno van Hoeve (37): 'Hoe kun je met minder mensen hetzelfde werk doen? Met dat soort onderzoeken wordt gesmeten. Ook bij ons.' Hoogstraten: 'We hoeven hier geen onderzoeksbureau over de vloer. Onze verpleegkundige die de werkzaamheden op de vloer coördineert, kan in één uur opschrijven wat er moet gebeuren. In plaats daarvan hebben we hier een week lang om de tien minuten moeten klokken waar we mee bezig waren. Dat onderzoek ging door het hele ziekenhuis heen.'
 
Afdeling
Hoogstraten en Van Hoeve werken op de afdeling gastro-intestinale chirurgie. Het is een afdeling met patiënten met darm-, lever- en slokdarmkanker, waar veel terminale zorg wordt geleverd. De afdeling is nieuw, bestaat nog maar negen maanden en is tot stand gekomen na een fusie van twee afdelingen. Voordien werkten beiden op een afdeling voor lever- en nierpatiënten en patiënten met slokdarmkanker. Hoogstraten: 'Het was daar niet alleen maar oncologie. Dankzij de lever- en niertransplantaties konden de patiënten er ook nog eens leuk opknappen inplaats van doodgaan.'
 
Geen tijd
Op de nieuwe afdeling werken ze in dagdienst met één verpleegkundige plus een leerling op acht patiënten. Van Hoeve: 'En dan te bedenken dat oncologie een zware afdeling is. De psycho-sociale zorg is er veel intensiever. Maar we hebben er geen tijd meer voor, terwijl die misschien op dat moment veel belangrijker is dan de lichamelijke zorg.'
 
Werkdruk
Het zit de twee verpleegkundigen zeer hoog: de werkdruk, het feit dat ze niet meer toekomen aan wat ze zien als hun primaire taak: aandacht en zorg voor de patiënten. Van Hoeve: 'Alleen de administratie al. Wat we allemaal niet moeten opschrijven. De druk wordt steeds hoger. Het frustreert dat je niet meer kan bieden wat je wilt bieden.'
 
Videoverslag
Op de website van Trouw is de rest van het interview te lezen, plus een videoverslag waarin de verpleegkundigen hun verhaal vertellen. Vakbond NU'91 geeft een reactie. De reacties op het bericht zijn overwegend positief: de meeste bezoekers op de Trouw-site herkennen het verhaal van de verpleegkundigen.
 

 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.