Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ethanol blijft voor ziekenhuis noodzakelijk

De Nederlandse ziekenhuizen komen in grote problemen als ze het gebruik van ethanol (alcohol) met tien procent moeten verminderen. Er zijn geen goede alternatieven om instrumenten en handen te desinfecteren, stellen ze.

 
Sinds het ministerie van SZW ethanol als kankerverwekkende stof heeft aangewezen, zijn ziekenhuizen verplicht om het gebruik sterk terug te dringen en hun personeel niet aan risico's bloot te stellen. Niet voor niets zijn ze echter grootverbruiker, stellen ze. Ethanol in de ban doen brengt risico's mee. De ziekenhuizen vinden dat totaal onverantwoord.
 
Desinfecteren
Verzorgend personeel gebruikt de stof gemiddeld twintig tot 24 keer per dag om de handen te desinfecteren. Bovendien is de stof nodig om oppervlaktes en instrumenten te ontsmetten. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de Nederlandse Federatie van Universitair medische centra (NFU) hebben dan ook aan de bel getrokken bij de Sociaal-Economische Raad . Die moet vaststellen aan welke hoeveelheid ethanol werknemers zonder risico kunnen worden blootgesteld.
 
Gezondheidsraad
De Gezondheidsraad wil dat werknemers nog maar mogen worden blootgesteld aan tien procent van de oorspronkelijke hoeveelheid. Dat brengt ziekenhuizen echter in een onmogelijk pakket, stelt arbeidshygiënist Percy Stubbs namens de NVZ. Houdt de SER vast aan het standpunt van de Gezondheidsraad, dan ontstaat een onwerkbare situatie volgens Stubbs. Op 11 oktober staat ethanol op de agenda.
 
Verpleegkundigen
'Verpleegkundigen kunnen hun handen dan niet meer desinfecteren. Dan moeten we terug naar de tijd van water en zeep, in de wetenschap dat zeep niet desinfecteert maar slechts reinigt.' Dat leidt tot meer infecties, bij patiënten en personeel. Ook voorspelt de NVZ een explosieve stijging (dertig tot veertig procent) van handeczeem bij personeel. Alternatieven voor ethanol zijn er voor ziekenhuizen niet, benadrukt Stubbs.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.