Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Hiv-epidemie niet onder controle'

Naar schatting ruim 11.000 mensen in Nederland worden niet behandeld voor hun besmetting met het hiv-virus. Waarschijnlijk is ongeveer drie vijfde van hen zich er niet van bewust geïnfecteerd te zijn.
'Hiv-epidemie niet onder controle'


Dat staat in het rapport De Staat van HIV/Aids in Nederland van de Stichting HIV Monitoring.

Onveilig vrijen
Volgens directeur Frank de Wolf heeft Nederland de hiv-epidemie niet onder controle. Het afgelopen jaar kamen er 1200 met hiv besmette mensen bij. Die stijging komt vooral doordat meer homoseksuele mannen onveilig vrijen.

90%
Uit het rapport blijkt dat homoseksuele mannen die niet beseffen besmet te zijn, verantwoordelijk zijn voor ongeveer 90 procent van alle nieuwe infecties onder homoseksuelen. De stichting beveelt daarom de autoriteiten aan vooral mannen van middelbare leeftijd ervan te blijven doordringen dat ze veilig moeten vrijen.

Afrikaans

Ongeveer 40 procent van de geïnfecteerden komt niet uit Nederland. Een groot deel van hen is geboren in een Afrikaans land ten zuiden van de Sahara. Zij zijn overtegenwoordigd in de groep heteroseksuelen, eenderde van de populatie besmette personen.

Mildere conclusies
Het RIVM kwam gisteren met haar eigen jaarlijkse rapportage en trok mildere conclusies. Het percentage gevonden soa's waaronder hiv stabiliseerde in 2006 ten opzichte van eerdere jaren. Deze trend lijkt zich in 2007 door te zetten. Ook het RIVM meldt dat de meeste nieuwe infecties plaatsvinden onder mannen die seks hebben met mannen. En dat migratie een belangrijke factor blijft, ondanks een dalend aandeel in de nieuw gerapporteerde hiv-infecties.


redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.