Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Gezondheidscentrum prikt 611 keer met 1 pen

Door een fout in gezondheidscentrum De Spil in Almere zijn 611 suikerpatiënten misschien besmet met hiv of hepatitis. Ze werden met een en dezelfde pen geprikt.


Volgens de Zorggroep Almere is de kans klein dat er daadwerkelijk iemand is besmet. De zaak kwam aan het licht toen een nieuwe medewerker werd ingewerkt. Patiënten hebben een brief ontvangen en kunnen zich vanaf woensdag laten testen.


Thuisgebruik
De bewuste injectiepen is uitsluitend bedoeld voor thuisgebruik, maar werd van augustus 2006 tot en met augustus dit jaar toch gebruikt in het centrum. De diabetici werden geprikt om het bloedsuikergehalte en het ijzergehalte in hun bloed te bepalen.  

Ook de beroepsorganisatie voor diabeteszorgverleners EADV benadrukt dat de gebruikte prikpennen alleen voor individueel gebruik bedoeld zijn. De organisatie verwijst naar de richtlijn Uitvoering van zelfcontrole, waarin dit ook genoemd staat.


Nieuwe naald

De injectiepennen hebben meerdere naalden en zijn bedoeld voor diabetespatiënten. De gebruiker moet na elke prik aan de pen draaien zodat een nieuwe naald verschijnt. Zorggroep Almere sluit niet uit dat medewerkers dit vergaten en dat hierdoor mensen met dezelfde naald zijn geprikt. Waarom het instrument daar werd gebruikt, is onduidelijk.

Verschillend
De diabetesvereniging Almere is ’enorm geschrokken' van het nieuws dat mensen mogelijk besmet zijn met hiv of hepatitis. Bij de plaatselijke vereniging hadden zich dinsdagavond nog geen verontruste mensen gemeld. De secretaris heeft geen verklaring voor het feit dat de pen zo vaak is gebruikt. ‘De pennen die mensen thuis gebruiken en de pennen die tijdens bijvoorbeeld een diabetesspreekuur worden gebruikt, zien er echt verschillend uit.’


Informatienummer

Diabetici in Almere die misschien zijn besmet, kunnen zich woensdag, donderdag en vrijdag op diverse locaties laten testen, zo liet de zorggroep weten. Gezondheidscentrum De Spil, waar de fout met de injectiepen werd gemaakt, valt onder deze zorggroep. De zorggroep heeft een speciaal informatienummer ingesteld: (036) 545 41 97.

redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.