Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Ziekenhuizen doen niets aan gevaarlijke OK'

Ondanks verschillende alarmerende rapporten weigeren veel Nederlandse ziekenhuizen hun verantwoordelijkheid te nemen als het gaat om onderhoud van de apparatuur en installaties in operatiekamers.
 
'Ziekenhuizen doen niets aan gevaarlijke OK'

Dat zegt een woordvoerder van de Inspectie Gezondheidszorg (IGZ) naar aanleiding van het vernietigende rapport van de Commissie-Sanders, over het ongeluk in het Twenteborg Ziekenhuis in Almelo. Door sterk verouderde en slecht onderhouden medische apparatuur verbrandde daar een patiënt levend tijdens de operatie.
 
Meeste ziekenhuizen
Volgens de commissie is het aannemelijk dat het niet alleen in Twenteborg, maar ook in de meeste andere Nederlandse ziekenhuizen slecht is gesteld met het onderhoud van medische apparatuur en installaties. 'Het wordt in ieder geval bijna overal onvoldoende planmatig aangepakt,' aldus voorzitter Floris Sanders van de commissie tegen Elsevier.nl.
 
Onderschat
Een woordvoerder van de Inspectie voor de Gezondheidszorg zegt dat inspecties in 2002 en in 2005 uitwezen dat veel medische apparatuur in de OK's in slechte staat verkeert. 'De kwaliteitsborging wordt nog steeds onderschat. Wij doen aanbevelingen maar het is uiteindelijk de verantwoordelijkheid van de ziekenhuizen. En die nemen zij niet.'
 
Oneens
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) kan zich niet vinden in het verwijt van de Inspectie. 'Wij doen juist heel veel om de ziekenhuizen bewust te maken van het belang hiervan,' zegt woordvoerder Marije Hulsbosch, 'maar ik begrijp wel dat de Inspectie de bal terugkaatst, want die krijgt zelf forse kritiek in het rapport van de commissie-Sanders.'
 

Lees ook op nursing.nl:

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.