Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

‘Verpleegkundigen open over incidenten’

Verpleegkundigen zijn opener over het melden van incidenten, vinden huisartsen en medisch specialisten. Dit blijkt uit onderzoek van MedNet Magazine onder 350 artsen.

‘Verpleegkundigen open over incidenten’

Het magazine meldt dat 80 procent van de medisch specialisten en bijna 70 procent van de huisartsen in de praktijk ziet dat verpleegkundigen vaker incidenten melden.

 

Gewend om open te zijn
De ondervraagde artsen stellen onder meer dat verpleegkundigen al vanaf de opleiding gewend om open te zijn over incidenten en te werken met protocollen. Bovendien bestaat de indruk dat ze incidenten serieuzer nemen en zich eerder verantwoordelijk voelen door hun grotere betrokkenheid bij patiënten, aldus MedNet. De verpleegkundigen zouden ook beter kunnen omgaan met feedback, zeggen de artsen.

 

Praktische oorzaken
Volgens de artsen liggen er ook praktische oorzaken aan de open houding van de verpleegkundigen ten grondslag. Ze zouden immers meer tijd hebben voor de administratieve afhandeling en maken ook vaker incidenten mee omdat ze directer betrokken zijn bij de patiënt. Veel artsen melden bovendien dat er bij verpleegkundigen minder angst voor juridische gevolgen bestaat, omdat de arts eindverantwoordelijk zou zijn. MedNet noemt dit echter “een verkeerde aanname aangezien verpleegkundigen sinds 1997 BIG-geregistreerd zijn en dus onder het tuchtrecht vallen.”

 

Minder vertrouwen
Uit een enquête van het televisieprogramma EenVandaag blijkt overigens wel dat verpleegkundigen minder vertrouwen hebben in het ziekenhuis dan patiënten, als het aankomt op medische fouten. Aan de enquête onder 20.000 mensen, deden 600 verpleegkundigen mee. Slechts 38 procent van de verpleegkundigen gaf een positief antwoord op de vraag of zijn vertrouwen hebben in het ziekenhuis.

 

Het nieuwe meldsysteem
Wel heeft driekwart van de verpleegkundigen vertrouwen in het nieuwe meldsysteem dat ziekenhuizen in januari 2008 gaan invoeren voor artsen en verpleegkundigen, zo meldt EenVandaag. Verpleegkundigen vertellen over dit nieuwe meldsysteem en hun ervaringen met medische fouten in een video op de website van EenVandaag.


Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.