Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Jongeren willen niet de zorg in

Steeds minderen jongeren kiezen voor een baan in de zorg. Het arbeidsaanbod krijgt hierdoor een gemiddeld hogere leeftijd. Dit heeft op den duur een relatief grote vervangingsvraag tot gevolg. Dat is een van de conclusies uit het onderzoeksrapport ‘Feiten’, van het Levv.

 
LEVV brengt voor de tiende keer het rapport Feiten uit met een overzicht van de feiten en cijfers van de gezondheidszorg tot en met 2006. Feiten 2006/2007 geeft een beeld van de huidige en toekomstige verhouding tussen de hoeveelheid benodigde zorg en het aantal verpleegkundigen en verzorgenden. Ook de kwaliteit van zorg en de arbeidsbeleving van de zorgprofessional maken deel uit van het rapport.
 
Het aanbod schiet tekort
Vanaf 2009 schiet het aanbod volgens de onderzoekers echt te kort. Zij benadrukken dat inspanningen gericht op het behoud van personeel en het slimmer organiseren van het werk dringend nodig zijn. Een goed personeelsbeleid met functioneringsgesprekken, belangstellingsregistratie, loopbaanbegeleiding en doorgroeimogelijkheden is hierbij erg belangrijk. Ook een blijvende aandacht voor slimmer werken, werkdrukverlichting en deskundigheidsbevordering zijn nodig om de kwantiteit en kwaliteit van de zorg te verhogen.
 


Redactie Nursing

Eén reactie

  • no-profile-image

    vicky

    De zorg in lijkt heel mooi. Is ook geweldig leuk, gevarieerd, maar wel kei en kei zwaar werk. Zeker met al die uitzendkrachten, z.z.p.ers die je na moet lopen en waar nog extra subsidie op gegeven wordt.
    Begrijpelijk dat een jongere afhaakt. De afgelopen decenia,s zorg een vreselijke papier/p.c winkel geworden over de hoofden van cliénten heen.

Of registreer je om te kunnen reageren.