Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Opmars ziekenhuisbacterie in Noorden

De resistente ziekenhuisbacterie mrsa duikt in Noord-Nederland steeds vaker op buiten het ziekenhuis.

Het Laboratorium voor Infectieziekten in Groningen is er een onderzoek naar begonnen en dringt bij de overheden aan op maatregelen. 'We hebben de indruk dat mrsa in het Noorden vaker voorkomt dan elders. Het
is eigenlijk stom toeval dat dat nog niet tot grootschalige verspreiding van
de bacterie heeft geleid', waarschuwt directeur Berry Overbeek van het
laboratorium.
 
Buiten het ziekenhuis
Doordat meer mensen buiten de ziekenhuizen besmet zijn, is de kans steeds groter dat ze de mrsa meenemen naar het ziekenhuis. 'In de instellingen wordt de bacterie goed bestreden. Maar daar buiten gebeurt eigenlijk niks', weet Overbeek. 'Onlangs ontdekten we bijvoorbeeld dat iemand die werkt in een wasserij voor grote instellingen besmet was. Als wij echter aandringen op nader onderzoek naar die besmetting, door de GGD, kijken alle betrokkenen naar elkaar, maar voelt niemand zich blijkbaar verantwoordelijk.'
 
Het onderzoek van het Laboratorium voor Infectieziekten moet eind 2008 tot resultaten leiden.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.