Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Salaris profvoetballers voor verpleegkundigen

Verpleegkundigen in Groot-Brittanië krijgen steun uit onverwachte hoek. Een reeks profvoetballers uit dat land zal een dag salaris schenken om de armlastige verpleegkundigen een wat rooskleuriger perspectief te bieden.

 
De profvoetballers in Engeland zijn niet zelf op dit idee gekomen. De campagne Mayday for Nurses is een initiatief van Noreena Hertz, die zich als schrijfster en campagneorganisator onder meer bezighoudt met zaken als de schuld in de derde wereld.
 
Dreigend tekort
Hertz maakt zich zorgen over het dreigende tekort aan verpleegkundigen in Engeland, stelt zij op de website maydayfornurses.com. ‘Meer dan 100.000 verpleegkundigen zullen in de komende tien jaar met pensioen gaan. De regering kort echter de aantallen nieuwkomers, ondanks het feit dat onze bevolking vergrijst en wij meer, en niet minder verpleegkundigen in de toekomst nodig hebben.’ Hertz schat dat er in 2011 een tekort van 14.000 verpleegkundigen zal bestaan in Engeland.
 
Bacardi-drinkend meisje
Verpleegkundigen in opleiding hebben het niet makkelijk, stelt de initiatiefneemster: ‘Vergeet het beeld het 20-jarige, Bacardi-drinkende meisje dat de nachtclubs afstruint.’ Studentverpleegkundigen zijn gemiddeld 29 en een kwart van hen moet voornamelijk om financiële redenen stoppen met de studie, aldus Hertz.
 
'Strepentrekker verdient meer'
Dit is de reden dat zij de profvoetballers oproept om 13 mei 2007, hun salaris van die dag te schenken aan een fonds, een ‘nurse’s hardship fund’, dat voor de verpleegkundigen het verschil kan maken om ermee door te gaan of te stoppen. Hertz stoort zich aan het lage inkomen waar verpleegkundigen genoegen moeten nemen. ‘Het is absurd dat in Birmingham sommige mannen die witte strepen op het midden van de weg schilderen, twee en een half keer zo veel verdienen dan sommige verpleegkundigen.’
 
Voetballers
Vooralsnog hebben zich dertien voetballers aangemeld, los van andere weldoeners die de campagne willen ondersteunen. Een van de profvoetballers is de Nederlander Arjan de Zeeuw, een voormalig speler voor Telstar, die nu voor Wigan Athletic speelt.
 

Redactie Nursing – Jeroen van Renesse

Of registreer je om te kunnen reageren.