Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Diagnose depressie is vaak onterecht

De diagnose depressie wordt te snel uit de kast getrokken, stellen Amerikaanse onderzoekers deze maand in The Archives of General Psychiatry. Volgens hen liggen schattingen dat depressie bij dertig miljoen Amerikanen voorkomt, 25 procent te hoog.
 

De symptomen van intens verdriet na een sterfgeval kunnen overeenkomen met de symptomen van een depressie. Dat wil echter niet zeggen dat het een geestesstoornis betreft, aldus de onderzoekers. Het gevaar schuilt volgens hen in de criteria voor depressie in de DSM, het handboek voor psychiatrische stoornissen. Om verkeerde diagnoses te voorkomen maakt de DSM uitzondering voor depressieve gevoelens bij rouw. Het handboek zegt echter niks over ernstig maar normaal verdriet bij ontslag of een scheiding.

 
Normaal verdriet
Het Amerikaanse onderzoek analyseerde de gegevens uit een eerdere studie over geestelijke gezondheid onder ruim 8000 Amerikanen. De onderzoekers vonden 56 mensen met normaal verdriet na het verlies van een dierbare waarbij de symptomen lijken op een depressie. Daarnaast waren er 174 mensen die verdrietige gevoelens hadden na het verlies van een baan of na een huwelijksbreuk. Zij zouden volgens de huidige definitie in de DSM in aanmerking komen voor de diagnose depressie.
 
Simpele checklijsten
Volgens hoogleraar Jerome Wakefield van de New York University  kunnen psychiaters het onderscheid wel maken tussen normaal verdriet en een depressie. Dat geldt minder voor andere voorzieningen in het Amerikaanse zorgsysteem. Zij gebruiken simpele checklijsten voor depressie. Met als resultaat dat volgens de auteurs ongeveer een op de vier mensen die depressief lijken, ten onrechte dit stempel krijgen.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.