Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Gevreesde ziekenhuisschimmel resistent

De ziekenhuisschimmel Aspergillus Fumigatus blijkt resistent te zijn tegen medicinale behandeling. In sommige gevallen kan besmetting een dodelijke afloop hebben.
Gevreesde ziekenhuisschimmel resistent

 
Door de tot nu toe onbekende resistentie zijn voor zover bekend in Nederland negen mensen besmet geraakt.
 
Gevreesd in ziekenhuis
Dat schrijven de Nijmeegse microbiologen Paul Verweij en Willem Melchers vandaag in het vakblad New England Journal of Medicine. De Aspergillus-schimmel kan mensen met een verzwakte afweer ernstig ziek maken en is daarom in ziekenhuizen gevreesd. Als de infectie niet meteen wordt aangepakt, bereikt hij de hersenen en dat leidt dan meestal tot de dood. Dat de schimmel nu resistent is geworden voor de meest gebruikte behandeling, is daarom ernstig.
 
Ernstig ziek
Vooral kanker- en hiv-patiënten en mensen die een beenmergtransplantatie hebben ondergaan, kunnen ernstig ziek worden van een schimmelinfectie. De standaardbehandeling is een kuur met azolen, een stofje dat de opbouw van schimmelcellen verstoort. Melchers en Verweij hebben nu ontdekt dat de Aspergillus-schimmel niet meer reageert op twee van de drie bekende azolen. Internationaal wordt hiervoor een oplossing gezocht.


 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.