Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Nachtbrakers stoeien met slapeloosheid

Uit een onderzoek blijkt dat nachtbrakers die kampen met slapeloosheid, meer last hebben van die slapeloosheid dan ‘slapelozen’ die eerder naar bed gaan. Dit schrijft de Amerikaanse website Healtday.com.
 

 
De effecten van slapeloosheid lijken dus af te hangen van wanneer iemand graag naar bed gaat, aldus de onderzoekers. De mensen die later naar bed gaan, hebben niet alleen meer last van slapeloosheid, maar maken zich er ook meer zorgen over. Dit ondanks het feit dat ze relatief meer tijd in bed besteden en over het geheel genomen meer slaap krijgen, aldus de onderzoekers.
 
Prikkelbaar
‘Ze waren van mening dat ze acht uur slaap nodig hadden en dat ze die niet haalden. Dat leidde tot gevoelens van onder meer depressie en prikkelbaarheid,’ aldus hoofdonderzoeker Jason Ong van de slaapstoornissenkliniek die deel uitmaakt van de universiteit van Stanford in Californië. De nachtbrakers vertoonden de meest grillige tijdstippen om naar bed te gaan en op te staan en waren relatief meer gedeprimeerd en gefrustreerd door hun slapeloosheid.
 
Slapeloosheidspatiënten
Het onderzoek onder 312 slapeloosheidspatiënten valt te lezen in the Journal of Clinical Sleep Medicine van 15 april.
 
‘Psychologische slapeloosheid’
Volgens de onderzoekers heeft deze ‘psychologische slapeloosheid’ een directe relatie met een slechte slaapkwaliteit en problemen om in slaap te vallen en te blijven. Daartegenover staat de slaapstoornis die bekend staat als de ‘circadian rhythm sleep disorder’ (CRSD), die kan ontstaan als de uren van je biologische klok niet goed aansluiten bij je sociale of werkschema. Vooralsnog was de gedachte dat als je biologische klok en je schema goed op elkaar aansloten, je in theorie een probleemloze slaap moest kunnen hebben.
 
Meer tijd buiten bed
De Stanford-wetenschappers ontdekten bovendien dat nachtbrakers onder de slapelozen meer tijd buiten het bed verkeren tijdens hun pogingen om in slaap te vallen. Ook ervaarden ze meer slapeloosheid dan de ‘vroege vogels’ en de mensen die op een meer regulier tijdstip naar en uit bed gaan.
 
Meer onderzoek
De onderzoekers stellen dat er meer onderzoek nodig is om er een specifieke behandeling uit te distilleren.
 


Redactie Nursing – Jeroen van Renesse

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.