Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Standaard chemo na borstsparende operatie

Borstkankerpatiënten jonger dan veertig jaar moeten, na een borstsparende operatie, standaard worden behandeld met een chemokuur en/of hormonale therapie. Studenten van de Universiteit van Maastricht concluderen dat in een studie.

 
Ze hebben onderzoek gedaan onder ongeveer 750 borstkankerpatiënten die tussen 1988 en 2002 een borstsparende operatie hebben ondergaan. De resultaten worden binnenkort gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift Cancer.
 
Minder kans op terugkeer
Het onderzoek geeft aan dat de vrouwen die behalve de verwijdering van de tumor en bestraling, ook nog chemo- en/of hormonale therapie kregen, veel minder kans hadden op terugkeer van de kanker.
 
Standaard therapie
Volgens de Borstkanker Vereniging Nederland geven artsen al in veel gevallen standaard een aanvullende therapie na de bestraling. Ook zijn, volgens de patiëntenorganisatie, de technische mogelijkheden om de borstkanker via scans zichtbaar te maken de laatste jaren veel beter geworden. Artsen kunnen op die manier beter zien hoeveel tumoren de patiënt heeft, en hoe agressief van aard ze zijn. De artsen kunnen dus ook beter inschatten of aanvullende therapie nodig is.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.